Reportatge
Un estiu darrere la barra
Una piscina municipal no s'entén durant l'estiu sense el servei de bar i restaurant. No es tracta d'una tasca per cobrir la demanda de begudes i menjar, sinó que serveix en la majoria de casos per dinamitzar les instal·lacions i fidelitzar els seus usuaris. Els ajuntaments fan de més i de menys per atraure empreses que ho gestionin.
Comparteix
L'explotació d'un bar a unes piscines municipals a l'estiu no és fàcil. La intensitat amb què es treballa sovint no compensa els guanys que aporta. Però també és una manera de viure l'estiu. Darrere hi ha amics i famílies que els agrada organitzar no sols el servei de bar i restaurant, sinó que també busquen dinamitzar l'espai per fidelitzar el seu públic durant les vacances.
Bingos, paelles, concerts en directe, inflables, fiduàs i cassoles, jocs infantils, karaoke i cinema a la fresca, festes de l'escuma, vermuts musicals, tornejos de botifarra... el menú d'activitats és molt variat i creatiu. Les licitacions per a l'explotació dels bars no exigeixen aquest tipus d'oferta lúdica sinó que solen sorgir a iniciativa dels mateixos emprenedors per tal d'atraure públic.
"A l'estiu fem penitència", bromeja Mercedes Sierra, una de les responsables del bar de les piscines de les Borges Blanques en referència a les dificultats que té ella mateixa per poder menjar durant aquests mesos. "No tinc temps per cuinar-me i sempre ho acabo fent a deshores", admet Sierra. Amb les seves dues filles Tania i Nerea Ferreira, explota aquest servei per quart any consecutiu. "Repetim perquè ens encanta aquesta feina", asseguren. I és que la clientela ve a les piscines per passar-s'ho bé i això contagia fins i tot la gent que treballa darrere la barra. "Hi ha sempre molt bona relació", assegura Sierra, "es treballa molt a gust".
Els horaris més intensos d'un bar són al migdia (poc abans de dinar) i al vespre (just quan la gent acaba de banyar-se). És quan la demanda és alta i els cambrers han d'atendre el més àgilment possible a tothom al mateix moment. Mentrestant, la resta del dia l'activitat és més plàcida i, si el clima no acompanya, fins i tot avorrida. És com una muntanya russa que fa difícil la planificació laboral, sobretot a l'hora de contractar personal.
Això ho entenen Clàudia Alonso i Selena Bellver, dues joves emprenedores que han decidit dedicar les seves vacances a portar el bar d'Arbeca. I ho fan amb pares, mares i padrins al seu darrere. "Serà dur, però tenim experiència i ens agrada", explica Alonso.
Les encarregades del bar de les piscines de les Borges (Foto: A.G.)
Un ajuntament sol adjudicar el servei per uns 1.000 o 1.500 euros per a tota la campanya. Aquesta quantitat la solen pagar els adjudicataris en un parell de terminis i, en algunes ocasions, fins i tot el consistori assumeix les despeses d'aigua i llum del bar. A més, els responsables del negoci poden arribar a gestionar també la venda d'entrades a les piscines, fet que aporta un increment en els beneficis. "Les condicions que ens han ofert aquest any són molt bones", admet Àger Campmajó, un jove de 19 anys que enguany porta el bar de les piscines de l'Espluga Calba amb l'ajuda dels seus tres germans grans. La família és originària de Tiana (el Maresme) però ja fa anys que estan vinculats a les Garrigues.
Els Campmajó asseguren que una piscina de poble "és un espai de trobada important per als veïns". Per això volen que s'hi quedin tot l'estiu i, si pot ser, el màxim d'hores possible. "Són tres mesos molt intensos, però que s'agraeixen", explica el jove Àger.
Els Campmajó van portar l'any passat les piscines de Vinaixa, que enguany l'han assumit precisament les germanes Ferreira (les que també porten el bar de les Borges). Allà a Vinaixa, on hi han concursat tres empreses més, han apostat per aquesta família que ha hagut de contractar personal de reforç per atendre la important activitat que allí s'hi cou.