Reportatge
El luxe històric de banyar-se a les piscines
Juneda i les Borges són els dos municipis que disposen de les piscines més antigues de la comarca. Ara, a Llardecans, celebren el cinquanta aniversari de les seves, mentre que n'hi ha una altra documentada el 1975 a la Pobla de Cérvoles. Són records d'uns temps en què una piscina municipal era encara un luxe col·lectiu i no un refugi climàtic.
Comparteix
Les piscines s'han convertit actualment en un servei públic gairebé imprescindible. En diuen refugi climàtic i es considera una infraestructura essencial per afrontar la inevitable crisi climàtica. Però dècades enrere, que un poble tingués una piscina pública era tot un luxe i, per sobre de tot, un esdeveniment social.
Ho assegura Xavier Mor, l'actual alcalde de Llardecans. Quan ell tenia deu anys, ara en fa justament cinquanta, tot el poble es va mobilitzar per construir la seva piscina, la primera de tota la zona de les Garrigues històriques i del Baix Segrià. Va ser una tasca en què tots els veïns de Llardecans van treballar-hi voluntàriament. Desenes de camions conduïts per transportistes i pagesos feien viatges per carregar i descarregar material. L'alcalde d'aleshores, Jordi Esquerda, recorda que es van invertir 200.000 pessetes de diverses subvencions públiques, tot i que no va cobrar ningú.
Ara, amb motiu del cinquanta aniversari, l'ajuntament prepara una exposició commemorativa. Disposa de més d'una vintena de fotografies que s'exhibiran a la festa major el pròxim mes d'agost.
Però les de Llardecans no van ser les primeres piscines de les Garrigues. La de Juneda va ser la pionera. Es va inaugurar l'any 1955 a la bassa Bovera, lloc on justament deu anys després aniria el camp de futbol. Les primeres piscines de la bassa no estaven ni tan sols cimentades. Amb les modificacions posteriors, les piscines continuen ocupant la mateixa ubicació que fa setanta anys.
Primer dia de bany a Llardecans, el 1974 (Foto: Arxiu)
Les Borges Blanques és probablement el segon municipi que va inaugurar piscines. Va ser l'any 1968 i encara circulen ara postals d'aquells anys en què la bandera espanyola onejava des del punt més alt del seu equipament. Disposava d'uns tobogans que feien les delícies dels més petits.
La majoria dels equipaments de la resta de la comarca no arribarien fins ja entrada la transició democràtica. Encara que a la Pobla de Cérvoles no es van inaugurar fins al 1975, els veïns es banyaven dècades abans als antics rentadors; Maials va estrenar-les el 1986; la Granadella a mitjans dels anys vuitanta i, poc després, altres com l'Albi, Castelldans, Aspa, Puiggròs i Fulleda. En aquest últim poble encara es guarden fotos de quan les van construir el 1993 i inaugurar un any després.
Les més noves? Les de Sunyer, que es van estrenar l'any passat. Fins llavors, era l'únic poble garriguenc que no en tenia.