Reportatge

Distàncies irreals

Quilometratges irreals. De petits errors en la senyalística de carreteres sempre n'hi ha, però a les Garrigues hi ha un tram molt concret on, curiosament, es multipliquen. Són un seguit de senyals a la variant de la C-233 a les Borges, que fan Arbeca i Lleida bastant més lluny del que són realment.

A tot arreu, els senyals de trànsit tenen imprecisions. Difícilment trobarem indicacions quilomètriques que quadrin exactament amb el que diu el marcador del nostre vehicle, perquè mai se sap si s'agafa com a referència l'entrada dels pobles o el centre, per exemple. A les Garrigues, però, més enllà d'aquests matisos generals, hi ha uns casos on la diferència entre el que diu el senyal i la distància real és inexplicablement molt gran. Es tracta d'un tram molt concret: els que hi ha a la variant nord de la C-233 al pas per les Borges Blanques, una variant que es va construir entre els estius del 2006 i 2007, sota la tutela d'un Departament d'Obres Públiques, aleshores liderat per Joaquim Nadal (PSC).

Arbeca i Puiggròs, més lluny del que són
Comencem per un dels caps d'inici de la variant, la gran rotonda de la sortida de les Borges, on hi ha una antiga premsa d'oli. La primera indicació que trobem diu "Arbeca 8", una distància molt per sobre de la real, que és de 5,5 km -si comptem entre aquest punt i el camp d'esports d'Arbeca-. Si seguim, just sortir de la rotonda següent, al fondo dels Rovinals, trobem un altre senyal: "Arbeca 6", quan en realitat són 4,1; i, tot just a l'alçada del cementiri de les Borges, encara un altre, amb la  mateixa distància, "Arbeca 6", quan són 3,6. El desajust continua un cop creuem el canal. Just darrere de la Forestal diu "Arbeca 4", quan des d'allà ja només són 2,8. 
A la inversa, d'Arbeca cap a les Borges, hi ha senyals amb el nom dels pobles però no hi ha indicadors quilomètrics. Només en trobem un de municipal, a la pista cap a Mollerussa, que marca 9 cap a la capital del Pla d'Urgell; aquests sí, són reals. Senyal en mà, doncs, semblaria que Arbeca està a la mateixa distància de Mollerussa que de les Borges, quan és evident que no és així.
Sí que trobem un senyal en direcció a les Borges a la sortida de Puiggròs, carretera L-200. I, de nou, indica més distància que la que hi ha realment: 4 km, quan són 2,9 comptant tota la giragonsa del pas elevat sobre la via a les Borges, fins a Focs Martí.

Lleida i l'AP-2, també allunyades
A la mateixa variant de les Borges, en sentit invers, d'est a oest, hi ha un senyal que diu "Lleida 30". Trenta quilòmetres no hi són ni en cas que acabéssim la ruta al bell mig de la Seu Vella. De fet, fins al cementiri de després del barri de Magraners són 21,7. Més de 8 quilòmetres inexplicables de diferència, impossibles d'atribuir a petits matisos de càlcul. Al mateix punt d'aquest senyal de "Lleida 30", a més, n'hi ha un altre que diu "AP-2 5", quan d'allí al peatge n'hi ha 3,8, fent constar l'accés a l'autopista com més lluny del que és.