Reportatge

La fleca de les noves oportunitats

Formació i inserció. L'associació Talma ha organitzat al forn de llenya de les Obagues un curs d'inserció sociolaboral en què gràcies a l'ajuda d'un forner professional, un grup de deu alumnes han après les tècniques de l'ofici, a banda d'assumir una gestió correcta de les emocions en l'àmbit laboral.

El curs dura sis mesos, del gener fins al juliol, on s'alterna la teoria amb la pràctica, però l'aprenentatge per part dels alumnes d'unes rutines adquirides en un ambient de treball saludable de ben segur que els servirà tota la vida. L'associació Talma segueix la seua tasca d'inserció i assessorament sociolaboral de persones en atur o en risc d'exclusió social; aquest cop mitjançant un projecte desenvolupat al forn de llenya de les Obagues, a Juneda, on han trobat unes sinergies totalment escaients a la seua filosofia de treball.

A punt per als nous reptes
Talma va posar en marxa l'any 2017 A Punt, un servei d'inserció sociolaboral obert a tota la ciutadania garriguenca que pretén acompanyar persones en situació d'atur i/o en risc d'exclusió social en la seua voluntat d'inserció en el món laboral. Per això van presentar el projecte de la fleca a l'ecocentre de les Obagues, ja que, segons explica la coordinadora d'A Punt, Mariona Seró, complia diversos objectius que s'adequaven perfectament als objectius que cercaven: "Teníem la disponibilitat d'un forn de llenya que no s'utilitza gaires hores i vàrem identificar que a la comarca hi ha cada cop menys forns que elaborin el pa en un forn de llenya. A més, quan vam parlar amb les Obagues vam identificar-nos molt amb la seua filosofia de respecte cap al medi ambient. Per tant, teníem l'opció de fer un pa de qualitat, artesanal i alhora treballar uns valors i unes tècniques específiques amb els alumnes." Seró confia que aquesta formació pastissera ajudi els alumnes a trobar una feina com més aviat millor. "Havíem sospesat d'obrir un forn propi des de Talma però és una idea que està molt verda, encara hi hem de treballar. Confio que el fet que hagin après un ofici artesanal en què hi ha una demanda real de certs llocs de treball els faciliti una ràpida inserció al món laboral, nosaltres seguirem cercant-los oportunitats i oferint-los més formació, que al final serà el que els obri les portes a la inserció social i laboral."

Orientació
En Marc Canudes fa poc temps que s'ha incorporat a l'equip d'orientadors de Talma, però desgrana d'una forma molt clarivident quines habilitats s'han treballat durant el curs i quin aprenentatge han anat adquirint els alumnes durant els mesos de formació "Sense dubte, la primera competència adquirida és el treball en equip, el fet que s'ajudin els uns als altres reverteix en un reforç completament positiu, també hem treballat la gestió de les emocions, sobretot la minimització de la frustració. Per altra banda, els alumnes han adquirit tècniques com el càlcul aplicat, la preparació d'una entrevista de feina, la comunicació oral i el fet de responsabilitzar-se de la seua feina, que els serviran com a eines per tal d'entrar al món laboral. No hem d'oblidar que per a un 80% dels alumnes del curs aquest és el primer pas dins del sector de la pastisseria, a tots ens costaria."

David Rodríguez, un forner amb ànima de professor

La proposta li va arribar d'un altre forner d'Arbeca i no va tardar gaire a acceptar la proposta: formar en pastisseria els alumnes del projecte de la fleca de les Obagues. David Rodríguez explica que l'ambient de treball ha estat molt bo en tot moment i que a banda d'ensenyar també a après: "Formar part d'un projecte com aquest humanitza molt, entens més coses i crees molts vincles." Pel que fa a l'alumnat, s'aventura a dir que dos dels integrants del curs ja podrien començar a treballar demà mateix, d'aprenents, això si. Un d'ells podria ser el Joel Díaz, un borgenc de setze anys que va deixar els estudis d'ESO i que a través de l'Ajuntament de les Borges Blanques va decidir apuntar-se al curs. En Joel reconeix la tasca del David: "És un bon professor, és flexible i s'adapta a les nostres necessitats", i reconeix que li encanta l'ofici de pastisser i té intencions de dedicar-s'hi. "Fer aquest curs m'ha ajudat molt, en tots els aspectes, si li hagués de posar una nota del zero al deu, ni m'ho penso, un deu!"