Opinió

Editorial

La DOP Les Garrigues ha de refer ponts

Els resultats de les eleccions a la junta del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de l’oli les Garrigues han atorgat la majoria unànime a la llista continuista representada per la FCAC. El fet lamentable que només un 15% dels més de 3.200 censats cridats a votar hagin acudit a la cita implica o bé que la motivació és mínima o bé que una part important dels productors no coneixia exactament el sentit de la votació. O una combinació d’ambdós. No endebades, una gran part dels potencials votants són pagesos a temps molt parcial o, encara més, persones que produeixen gairebé per a l’autoconsum.

També hi pot influir el fet que, a causa de les successives llistes úniques s’ha perdut la saludable pràctica electoral en aquest àmbit. També és cert que disposar de només quatre meses de votació per a un àmbit geogràfic tan extens no ajuda gaire o gens a incrementar el percentatge de participació. En aquest sentit, en la pròxima contesa electoral seria bo ampliar el nombre de meses i aquesta hauria de ser una de les reivindicacions de les dues llistes presentades.

Dit això, la victòria és clara i ara cal esperar que la nova junta sigui capaç de buscar consensos més amplis en les decisions importants. I això també equival a tenir més en compte les opinions i posicionaments externs, a diferència del longeu mandat de Joan Segura que, malauradament, ha propiciat un allunyament progressiu de bona part del sector respecte a aquest organisme fonamental per a la comarca.

Cal refer ponts, sobretot tenint en compte que, si bé el sistema de representació ha atorgat una majoria incontestable al nou equip, entre els votants d’una llista i els de l’altra hi ha només una diferència de cent vots i escaig. El repte que es gira és important i ben segur que entre les persones que exerciran aquest mandat hi ha talent i coneixement suficient per dur-ho a terme. A la comarca li va molt.