COMARCA
- Cervià de les Garrigues , L'Albagés , L'Espluga Calba , Les Borges Blanques

L'Espluga Calba, "territori català lliure"

El ple municipal celebrat aquest dimarts a l'Espluga Calba va servir, entre altres, per aprovar la moció sobre la independència [v. fitxer adjunt] en què el poble es declara "territori català lliure" i es converteix, així, en el quart poble de les Garrigues en aprovar-la, després que ho fessin Cervià, les Borges i, més recentment, l'Albagés. Per la seva banda, el Consell Comarcal també va aprovar, a principis d'ocubre, tres mocions en un sentit similar.

Segons el text , aprovat per unanimitat amb els sis vots favorables de l'equip de govern (AM) i el de l'oposició (CIU), "aquests acords estan determinats per la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns i veïnes de l’Espluga Calba i, per extensió, de tot el poble de Catalunya com a conseqüència de la seva pertinença a l’Estat Espanyol". En aquest sentit, es fa referència a les 700.000 persones que es troben a l'atur a Catalunya, al 20% de població que es troba al llindar de la pobresa, al 40% d’activitats econòmiques que estan en perill de desaparèixer i a l’espoli fiscal de 16.000 milions d’euros per Catalunya, que correspondrien a 910.933 € anuals.

Per tot això, el consistori considera que "cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col·lectius generant un clima de confiança i esperança pel poble català" i "impedir que l’agreujament d’aquesta situació de crisi derivi en greus problemes de cohesió social, de degradació de les activitats empresarials i en més increments de l’atur i la pobresa de les classes treballadores". En base a aquestes raons, es demana que el Parlament sotmeti a votació la declaracióunilateral de sobirania nacional de Catalunya i inicïi el procés per declarar i constituir l'Estat català abans de l'11 de setembre de 2014.

També es demana que la cambra catalana emprengui amb caràcter immediat un seguit d'accions (banderes oficials, cossos policials, dies festius, lleis i sentències sobre el català) de transició "fins a la constitució formal de l'Estat català". Així mateix, amb l'aprovació de la moció l'Espluga s'adhereix també a l'Assemblea Nacional Catalana.

L'alcalde del municipi, Josep Cunillera, ha declarat a SomGarrigues que accions com aquesta "són la manera que tenim des dels ajuntaments per reforçar la situació actual que s'encamina cap a convertir-nos en un país lliure i independent". En aquest sentit, tot i la divergència de partit, Cunillera considera que "l'actitud del president Mas, en aquesta vessant, està en la bona línia, està actuant com hauria d'actuar un president i és bo reconèixer-ho". "Si després es fa enrere, llavors ja farem el que haguem de fer", ha conclòs.