COMARCA, ECONOMIA
- Les Borges Blanques

Primera incorporació al Centre d'Empreses Innovadores de les Borges

El CEI està ubicat a l'avinguda Francesc Macià (foto: Ajuntament de les Borges)

L’empresa de telecomunicacions Excom Cloud, que compta amb quatre treballadors, ha ocupat aquest dimecres un dels set despatxos del viver del Centre d’Empreses Innovadores de les Borges, un espai gestionat per la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament i pensat per acompanyar i afavorir les iniciatives emprenedores del territori. En aquest sentit, a més de l'assessorament que puguin fer la regidoria i la xarxa de tècnics del CEEI Lleida en recerca de finançament i suport empresarial, s'ofereixen unes condicions de lloguer favorables.

A més dels despatxos, el viver compta amb un espai de 190m² destinat als processos d’incubació empresarial i amb una sala de 220m² que permet compartir l’espai de treball amb altres empreses i facilitar així la creació de sinergies. El CEI, que està habilitat per a persones amb mobilitat reduïda i equipament audiovisual i tecnològic, disposa de sales de reunions i de formació, aixi com d'un espai per al descans. 

L'alcalde de les Borges, Enric Mir, ha fet entrega de les claus de les instal·lacions als membres de l'empresa i ha destacat l'impuls a la creació d'ocupació a la ciutat que pot suposar aquest centre, ja que “dota les empreses i emprenedors de la zona d’un espai on començar a desenvolupar el seu negoci per tal que aportin un valor afegit al municipi”.

Aquesta primera incorporació empresarial arriba vuit mesos després de la inauguració del centre, ubicat a l'avinguda Francesc Macià -al darrere de la comissaria dels Mossos d'Esquadra-. Una inauguració que tenia lloc pràcticament dos anys després de l'inici de les obres de construcció, a l'anterior legislatura, que estaven pressupostades amb un milió d'euros i el termini de finalització de les quals era de deu mesos. A l'inici de les obres, l'aleshores alcalde Miquel Àngel Estradé assegurava que les empreses que havien manifestat "un interés seriós per instal·lar-s'hi podrien ocupar gairebé dues terceres parts de l'espai disponible", i s'apuntava a iniciatives del sector de les TIC, de les energies renovables i de consultoria ambiental.

La realitat, però, ha acabat sent una altra. Les obres es van allargar i el finançament, que havia de venir subvencionat en un 90%, va acabar venint, ja amb el nou govern, per via de crèdit bancari -amb els corresponents interessos-, i no és fins avui que arriba la primera empresa.

A part d'Excom Cloud, es preveu que les instal·lacions acullin properament una segona companyia, que el consistori afirma que "ha presentat un pla innovador en el sector agrari", i la Comissió Tècnica està valorant la possibilitat d'una tercera incorporació, encara per determinar. Fins ara, l'única iniciativa que tenia activitat al CEI era Les Borges TV, el projecte municipal i voluntari de televisió local per Internet.