COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

El Parlament exigeix al Govern un estudi ambiental de tota la zona de Miravall

La fàbrica d'oliasses ha rebut nombroses queixes i molèsties.

A la reunió de la Comissió de Territori i Sostenibilitat que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament de Catalunya s'ha aprovat exigir al Govern de la Generalitat que dugui a terme un estudi d'impacte ambiental de tota la zona de Miravall en conjunt, atesa la concentració d'instal·lacions industrials i les emissions atmosfèriques que generen cadascuna.

Aquesta era una de les reivindicacions del moviment opositor a la saturació de centrals energètiques entre les Borges, Juneda i Castelldans, que considerava que l'impacte ambiental a la zona calia avaluar-lo en conjunt, i no per cada planta individualment, per la proximitat existent entre elles. I és que, en uns pocs quilòmetres, hi ha ubicades la central termosolar -amb combustió de biomassa a les nits-, la central de tractament de purins, la de tractament d'alfals i la d'oliasses -que fa anys que genera queixes i molèsties-, així com la futura incineradora de biomassa projectada.

L'acord aprovat al Parlament inclou, a més, la instal·lació d'una estació mesuradora de diversos elements contaminants (la que hi ha avui a Juneda només mesura ozó troposfèric) i que funcioni durant tot l'any. Aquests dies, precisament, a les Borges hi ha ubicada una estació de mesura de la qualitat de l'aire per un període temporal.

Finalment, la resolució insta a que tot el procés d'avaluació ambiental faciliti la participació ciutadana i l'accés a la informació disponible del projecte de referència i es constitueixi una comissió de seguiment representativa dels ajuntaments afectats i els sectors socials, veïnals, cívics i mediambientals interessats.

La proposta, presentada per ICV, ha rebut també els vots favorables d'ERC i CiU. PSC i PP han votat alguns punts per separat i C's s'ha mostrat contrària a tota la resolució. Per la seva banda, la CUP no era present a la reunió.

[podeu visualitzar el desenvolupament de la sessió de la Comissió en aquest vídeo]