COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Arriba l'estació mòbil de mesurament de l'aire a les Borges

L'estació ha de mesurar l'estat de l'atmosfera durant uns dies.

La Unitat Mòbil de Vigilància Ambiental de la Generalitat de Catalunya ha arribat aquest dimarts a les Borges Blanques i s'ha instal·lat, de moment, a la zona de l'antic escorxador, avui magatzem, a la sortida de la capital que enllaça amb la variant i la carretera de Castelldans. Segons explica l'alcalde de les Borges, Enric Mir, se suposa que un cop els tècnics posin a punt els aparells, l'estació s'haurà d'estar uns dies al municipi per tal d'anar recopil·lant dades sobre partícules a l'atmosfera.

El vehicle arriba després d'algunes reunions de l'equip de govern amb la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) i que, finalment, a una trobada de fa un parell de setmanes la DGQA assegurés als representants municipals que s'enviaria l'estació "en breu". Un mes enrere, però, la mateixa DGQA havia manifestat que els resultats obtinguts en mesuraments al Pla d'Urgell ja eren vàlids també per a les Garrigues, cosa que va motivar les protestes de la plataforma Garrigues per la Defensa del Territori, que s'oposa a la saturació d'emissions que, al seu parer, suposaria la concentració de la futura central de biomassa de Juneda, la fàbrica d'oliasses, la crema de biomassa de la central termosolar i les centrals de biogàs existents a la zona.

De fet, al gener de 2012, l'Ateneu Popular Garriguenc, l'associació La Banqueta i el Centre Excursionista Borges-Garrigues havien demanat per carta a la DGQA que es fes una avaluació ambiental global de la zona, i fou a la resposta a aquesta petició que la directora general, Assumpta Farran, tot i no atendre la petició, es va comprometre a enviar una estació mòbil.

Mesurador fix en continu
La DGQA va afirmar el mes passat que havia sol·licitat a l'Ajuntament de Juneda un emplaçament per instal·lar un mesurador permanent, però que estava a l'espera d'una resposta del consistori junedenc. Així mateix, l'organisme de vigilància ambiental assegurava que si era el de Borges qui el demanava, es podia canviar la ubicació i posar-lo a la capital. De moment, no es coneix si hi ha hagut reacció per part de l'Ajuntament de Juneda.

Xerrada sobre emissions i salut
Relacionat amb aquest assumpte, la plataforma Garrigues per la Defensa del Territori ha organitzat per aquest divendres una xerrada sota el títol "Incineració de biomassa, oliasses i salut", a càrrec de Josep Martí, doctor de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador dle grup de Medi Ambient i Salut del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS). La mateixa xerrada es va fer l'abril de l'any passat a Juneda, organitzada aleshores per l'associació La Banqueta.