COMARCA, ECONOMIA
- Cervià de les Garrigues

Posen en marxa una granja de conills innovadora a Cervià

El conseller Pelegrí va participar a l'acte de presentació a la premsa (foto: Cunicarn)

L'empresa de l'Espluga de Francolí Cunicarn, nascuda el 1976 i la tercera companyia líder a Europa en producció de carn de conill, ha posat en marxa a Cervià una granja, La Volta, que és la primera a introduir els paràmetres del Projecte Star 16.86, que han d'assegurar, diuen, la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del sector cunícola català.

Econòmicament, s'assegura que les noves tècniques permeten un augment de la producció anual del 46%, un increment que "permet ampliar els guanys del granger i amortitzar en pocs anys la inversió destinada a la transformació de l’explotació", explica l'empresa. Una inversió que es calcula en 103.000€ de mitjana.

Socialment, s'assegura que les noves tècniques i tecnologies, així com l’automatització de processos, "milloren exponencialment les condicions laborals del granger" i que, per tant, farà "més atractiva l'activitat cunícola i estimularà el relleu generacional".

Ambientalment, s'assegura que "la implementació de protocols estrictament definits en els sis eixos d’actuació bàsics del Projecte Star 16.86 (genètica, buit sanitari, control ambiental, bioseguretat, alimentació i aigua i pes a la venda) milloren notablement el
benestar animal, la seguretat alimentària i el control ambiental".

Capgirar la tendència del sector
Amb aquestes mesures, Cunicarn pretèn donar la volta al decreixement del volum econòmic i social del sector en els darrers anys. Amb una producció el 2011 de 19.152 tones de carn de conill, Catalunya aporta el 28,5% de la producció total espanyola, de 67.249 tones. Tanmateix, el pes català respecte el total de la producció estatal ha disminuït gairebé un 4% entre 2010 i 2011. Segons l'empresa, "l’envelliment de les instal·lacions, la baixa productivitat i les dures condicions de vida dels grangers han dut a la desaparició en els últims 3 anys del 15% de les explotacions cunícoles catalanes".

Suport del conseller Pelegrí
A l'acte inaugural, dut a terme aquest dimecres a Cervià, hi han participat, a més de l'alcaldessa i membres de l'Ajuntament, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep M. Pelegrí, el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries agroalimentàries, Domènec Vila.