COMARCA, ECONOMIA
- Juneda

Les Obagues i Talma engeguen una lleteria social per fer iogurts i formatges

Les vaques de les Obagues produeixen més del que els usuaris poden consumir.

Després d'uns mesos de preparació, adequació d'instal·lacions i proves, la granja escola Les Obagues, de Juneda, treu al mercat de proximitat aquest setembre i octubre dos productes lactis: iogurt ferm i iogurt líquid (suaument edulcorat amb un 3% de sucre de canya ecològic) de la seva nova "Lleteria social". D'aquesta manera, es donarà sortida a bona part de l'excedent de llet, ja que les seves vaques produeixen més que el que poden consumir els usuaris que passen per la granja escola.

A banda de la producció, La Lleteria vol introduir la vessant social i de proximitat, i per a això s'ha associat amb Talma, entitat també junedenca que treballa amb i per les persones en risc exclusió social. En aquest sentit, el projecte espera poder generar llocs de treball al CET (Centre Especial de Treball d'Apromi planters) vinculat a Talma, "per tal que l’elaboració dels productes artesans tingui aquest sentit més ampli i solidari".

'Verkami' per a nous productes
Després de la inversió inicial per a la producció i comercialització dels iogurts, les Obagues i Talma aspiren a ampliar el ventall de productes i incloure el formatge fresc, per exemple. I amb aquets objectiu acaba d'engegar una campanya de micromecenatge per Internet, a través de la plataforma Verkami, que pretén conseguir 9.000€ mitjançant petites aportacions amb retorn. És a dir, que en funció del que aporti cada petit mecenes rebrà un tipus de compensació o un altre.

Aquesta nova passa ha de permetre generar més llocs de treball per afavorir la formació personal i professional de persones amb discapacitat, malaltia mental i/o en risc d'exclusió social i finançar la compra de la maquinària que es necessita per a la formatgeria de la Lleteria.