COMARCA
- Juneda

Escuma sospitosa al canal d'Urgell

La capa d'escuma acumulada el divendres al matí (foto: Ipcena)

Entre dijous i divendres de la setmana passada va aparèixer una capa gruixuda d'escuma, de fins a 40 cm d'alt i que desprenia una forta pudor, en un tram del canal d'Urgell entre Juneda i Lleida, a l'alçada del km 83 de la carretera N-240 que uneix aquestes dues poblacions.

L'entitat ecologista Ipcena ha denunciat els fets, que afirma que "té totes les aparences, per les característiques, de ser un gran abocament de purí", un abocament que l'entitat calcula que s'hauria fet durant la nit i que podria provindre d'una gran fossa que podria superar els 200 m3.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que hi va enviar inspectors quan va ser alertada, assegura que en els resultats de les mostres no s'han detectat nivells anormals, i atribueix l'escuma als treballs de neteja d'algues i restes de vegetació que la Comunitat de Regants hi havia estat fent. Ipcena replica, però, que quan l'ACA va prendre les mostres, el presumpte abocament ja havia corregut aigües avall i s'havia diluït.

Per la seua banda, l'Associació de Defensa del Patrimoni Natural "La Banqueta" es manté prudent a l'hora de concretar l'origen de la capa d'escuma i, en tot cas, fa una crida a la col·laboració ciutadana, en aquest i en altres assumptes relacionats amb el medi ambient, a posar-se en contacte amb els Agents Rurals (973 14 95 38) si es detecten irregularitats.

A principis de març, coincidint amb el període de reobertura del canal, també va aparèixer escuma a l'alçada de l'estació de ferrocarril de les Borges, que va anar circulant aigües avall i que podria estar relacionada amb la descomposició de restes vegetals acumulades.

Tancament de plantes de tractament de purins
Fa uns dos mesos ja que, arran d'un decret del Ministeri d'Indústria de reducció dràstica de les retribucions a la cogeneració elèctrica, les plantes de tractament de purins que generaven també electricitat han hagut d'aturar la seua activitat. Això està provocant maldecaps als ramaders que hi portaven l'excedent, que veuen com se'ls va acumulant el purí. Fins ara, però, les aplicacions controlades als camps de conreu han permès anar gestionant les dejeccions, però cada setmana que passa, i mentre el Ministeri no reconsidera la seua posició, la situació es va complicant.