COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques , Vinaixa

L'equip de govern de les Borges insisteix ara en construir una autovia fins a Lleida

L'equip de govern de les Borges (CiU i IBB) presenta al ple municipal d'aquest dijous una moció en què exigeix al Ministeri de Foment "una solució definitiva i consensuada amb el territori de l'N-240". Si bé, fins fa poc, l'opció de consens de tots els agents polítics, econòmics i socials era el rescat de l'autopista AP-2, el consistori borgenc assegura ara que la solució "passa per la continuïtat de l'autovia A-27".

CiU i IBB admeten que entre Montblanc i les Borges "es podria contemplar l'aprofitament de l'actual corredor de l'autopista", però que entre les Borges i Lleida cal el desdoblament de l'N-240 "per les característiques geomètriques del traçat i la connectivitat de les poblacions limítrofes". 

El canvi de discurs, de defensar el rescat de l'autopista com l'opció més adequada i sostenible a apostar per la construcció d'una autovia, es va començar a fer evident quan el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, va anunciar un acord amb Abertis i Foment per fer una autovia entre les Borges i Lleida, amb un cost de 100 milions d'euros. Segons l'estudi comparatiu de costos presentat el 2012 per l'Ateneu Popular Garriguenc i Conca22, alliberar el peatge a tot el tram -entre Montblanc i Lleida- no superava els 85 milions. L'acord anunciat per Vila, però, no va prosperar i, ara, l'última opció que hi ha sobre la taula és el desviament de camions de l'N-240 a l'autopista amb un peatge tou.