COMARCA

Set municipis de la comarca, amb risc extrem d'incendi

Set municipis de les Garrigues estan afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, el procediment operatiu dels Agents Rurals per a la prevenció d'incendis forestals. Es tracta dels pobles de Bellagurada, l'Espluga Calba, Fulleda, Juncosa, la Pobla, el Vilosell i Vinaixa. La resta de la comarca és al nivell 2 de risc.

La situació encara no ha comportat tancament de camins però sí un augment de l'alerta ja que hi ha una alta probabilitat d'incendi per les altes temperatures i la baixa humitat. Per exemple, la màxima fins a les 3 del migdia d'aquest dimarts 7 de juliol ha estat de 39,1ºC a la Granadella. Fruit del perill, quatre patrulles dels Agents Rurals, amb un total de 8 efectius, ampliaran la seua jornada laboral per recórrer la comarca. Per la seua banda, Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT.


Quins són els principals perills?
Entre els factors que podrien provocar algun incendi i que fan estar més alerta els sistemes d'emergències hi ha el llençament de puntes de cigarreta, alguna espurna en algun cable elèctric o provocada per les pastilles de frens del tren a la vall Vinaixa o d'alguna recol·lectora. Per això, als municipis amb nivell 3 del Pla Alfa hi és prohibit fumar o fer anar la recol·lectores sense sistemes d'extinció. 


Quina és la previsió meteorològica?
El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les temperatures continuaran altes. Als set pobles inclosos al nivell 3 del Pla Alfa s'hi espera només una baixada cap a les 6 de la matinada, quan faria entre 17 i 20ºC. Tot i així a les tres del migdia de demà podria rondar entre els 31 i els 33 graus centígrads. Això sí, de cara dijous podria haver-hi una molt lleugera baixada.
Tot amb tot, caldrà estar atent del temps i de les indicacions del Pla Alfa dels Agents Rurals.

Què es pot fer?
Davant l'onada de calor, cal controlar la temperatura i evitar el sol directe. Protecció Civil fa un seguit de recomanacions per aquests casos. Davant la detecció d'un incendi és important avisar al telèfon 112, a més d'altres indicacions dels serveis d'emergències.