COMARCA
- Arbeca , Cervià de les Garrigues , El Soleràs , L'Albi , Les Borges Blanques , Maials , Tarrés

La Flama del Canigó també arriba a les Garrigues

(foto: Arxiu)

De revetlles de Sant Joan se’n fa a tots els pobles de la comarca, però n’hi ha alguns en què la flama que encén la foguera prové del cim del Canigó, l’emblemàtica muntanya del Pirineu català entre les comarques del Rosselló, el Conflent i el Vallespir, des de la qual centenars de voluntaris la distribueixen arreu dels Països Catalans com a símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

A les Garrigues, aquesta flama encendrà enguany les fogueres de set municipis: les Borges, Arbeca, l’Albi, Cervià, Maials, el Soleràs i Tarrés. Temps enrere, algun grup de voluntaris havia anat directament a la Catalunya Nord a buscar la flama i portar-la, com el cas del Centre Excursionista Borges-Garrigues, o segons com caigui la Diada, el club ciclista d’Arbeca també hi va, però aquest any s’anirà a buscar, en tots els casos, a poblacions properes:

A les Borges, des de Bellpuig, amb el Club de Motards Fot-li Gastooo.
A Arbeca, des de Mollerussa, amb el Club Ciclista i el d’atletisme.
A l’Albi, des de l’Espluga de Francolí, amb el Club Ciclista.
A Cervià, des de l’Albi.
A Tarrés, des de l’Albi.
Al Soleràs, des de Lleida en cotxe fins a 1,5 km del poble, on entrarà portada per nens i nenes corrent. És el primer any que es fa en aquest municipi.
A Maials, des d’Alcarràs, amb el Club Ciclista. Un cop al poble, els qui vulguin podran baixar des de l’Ajuntament fins davant de la Societat amb torxes per encendre la foguera.

Tradició renovada
L’any 1955, Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir), portat per l’entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, va tindre la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i, des d’allà, repartir la flama. S’iniciava, així, la renovació d’aquesta mil·lenària tradició i les fogueres prenien, de nou, un sentit col·lectiu. L’any 1966 el foc va creuar per primera vegada la duana i, poc a poc, la xarxa es va anar estenent i el foc va arribar també fins al País Valencià.

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions. A Òmnium Cultural, entitat que ha revitalitzat i coordinat, en certa manera, la tradició, li’n consten més de 300. Entre els llocs on es rep, hi ha també el Parlament de Catalunya.