COMARCA, ECONOMIA
- Juneda

La pagesia es reivindica amb una marxa a Barcelona

(foto: Marc Salla)

Aquesta vegada no és per una fet concret. Aquesta vegada no hi havia una circumstància puntual. Aquesta vegada, Unió de Pagesos ha sortit a reivindicar una qüestió general, de fons: “la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària”. I ho fa amb una mobilització estesa arreu del país, amb tractorades distribuïdes per diverses columnes i comarques. La crida, a més dels mateixos pagesos, es fa també a la societat civil en general.

A les Garrigues, la sortida va ser dijous al matí, des de l’esplanada del restaurant Torrent a Juneda. Si bé inicialment s’havia previst passar per les Borges i Arbeca, la comitiva va desfilar directament cap a Mollerussa i, per l’antiga N-II, arribar a Bellpuig, on confluïen els activistes vinguts de Lleida i els de Tremp, la Seu d’Urgell i Artesa de Segre. Per als pagesos ponentins, la jornada de dijous s’acabava a Cervera. Divendres continua per Jorba, Igualada i Molins de Rei, on es troba amb tots els vinguts del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Finalment, aquest dissabte 28, totes les columnes, des de nord, est i oest, entren a Barcelona, on hi ha previst un gran acte a l’avinguda Maria Cristina.

L’important, el camí

“Més que l’acte de Barcelona, l’important és més aviat el camí, la visibilitat en cada poble i la relació amb els agents locals”, explica Ramon Bonet, coordinador d’Unió de Pagesos a les Garrigues. I és que la intenció és lliurar un manifest als ajuntaments per on es va passant. En aquest sentit, el 20 de gener passat hi va haver una xerrada informativa sobre la Marxa Pagesa al Soleràs, on també es va aprofitar per parlar d’una problemàtica concreta: com actuar en cas de danys de fauna als conreus.

Model de país

Un dels objectius del sindicat amb la Marxa Pagesa és també que serveixi per “renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític que viu Catalunya”. Unió de Pagesos recorda que “qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les”.