COMARCA, ECONOMIA
- Juneda

ERC demana que s'ampliï la vida útil de les plantes de purins de 15 anys a 25

La mesura permetria que Tracjusa quedés dins el sistema de subvencions del Ministeri d'Indústria.

(foto: ERC)

El grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Senat ha presentat una moció sobre la vida útil reguladora de les plantes de purins que es debatrà a la propera reunió de la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la cambra alta espanyola i que demana que el Ministeri d'Indústria l'ampliï dels 15 anys actuals als 25. "La iniciativa suposaria la reobertura de totes les plantes de tractament de purins i garantir-ne la seva viabilitat", diu el senador Miquel Àngel Estradé, promotor de la moció.

L'any 2014, el ministeri va recalcular els paràmetres de les subvencions que atorgava a la cogeneració elèctrica, cosa que va suposar el tancament de tot tipus d'instal·lacions, com va ser el cas de totes les plantes de tractament de purins. Una sentència del Tribunal Suprem, però, obligava el govern espanyol a recalcular de nou els paràmetres i, finalment, a principis d'aquest 2017 es feia públic un esborrany en què, si bé es retornava a les primes, les limitava a instal·lacions de menys de 15 anys. Això deixava fora Tracjusa, que va posar-se en marxa l'any 2001 i va complir els 15 anys el passat octubre. En el cas de VAG, l'altra planta de Juneda, és del 2004 i, per tant, entraria dins el sistema de primes amb dos anys de marge.

La reobertura de les plantes de Catalunya afectades, en paraules d'Estradé, "comportaria que es poguessin arribar a tractar 500.000 tones de purins anuals, fet que donaria solució a una part important del purí excedentari a nivell local". "L'obertura de les plantes, a més, permetria mantenir-les dins els paràmetres de funcionament actuals, una de les premisses que des d'Esquerra Republicana creiem imprescindibles per anar adaptant els processos dintre d'un marc agrari propi", conclou, en referència a no recórrer a residus per utilitzar-los com a combustible.