POLÍTICA
- Les Borges Blanques

La JNC de les Garrigues atorga el premi Compromís a l'esplai Apassomi

Amb la reactivació de l'entitat política després d'un període d'stand-by, aquesta ha recuperat el guardó.

(foto: M.A.)

La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de les Garrigues, vinculada a CDC i ara PDeCAT, ha atorgat aquest matí el premi Compromís a l’esplai Apassomi de les Borges Blanques, en el que és la recuperació d’aquest guardó després que el 2017 no es convoqués, ja que l’entitat política estava inactiva després de la marxa de Jordi Sumalla com a president. Aquest 2018, la JNC comarcal s’ha refundat, encapçalada ara pel borgenc Rafel Safont, i ha tornat a lliurar el premi Compromís.

A l’acte hi ha participat també el coordinador de la JNC a les Terres de Lleida, el balaguerí Marc Solanes, que ha destacat el caràcter independentista de l’organització des del 1980 que es va fundar, “tot i que el partit del qual depeníem no n’era”, i l’habitual doble militància dels seus afiliats, en la política d’una banda i en el teixit social, cultural o esportiu de l’altra. Al seu torn, el president de la JNC Garrigues ha posat en valor l’associacionisme altruista i voluntari com el de l’esplai, que ha qualificat de “diamant en brut”.

Per la seva part, Albert Bringué, vicepresident d’Apassomi, ha agrait el suport d’entitats, institucions i fundacions com Verge Blanca, de la qual formen part, i ha posat l’accent en la paraula que dona nom al premi, compromís. Bringué ha destacat la democràcia interna en el funcionament de l’esplai i ha explicat que les colònies d’aquest estiu han estat de les més nombroses de la seva història, iniciada el 1991. L’entitat compta ara amb una quarantena de monitors i monitores. Finalment, l’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha animat els premiats a seguir en la mateixa línia i a formar infants “que esdevinguin adults responsables en el futur” i a “induir els joves a ser responsables del bé comú, que és la política en sentit ampli”.

En anteriors edicions, el premi Compromís havia estat per l’Espai Macià (2016), el cicle d’olis i vins de l’INS Josep Vallverdú (2014) i l’organització de la Setmana Cultural de la Floresta (2013). A l’acte d’avui també hi han assistit la coordinadora comarcal del PDeCAT i coordinadora del partit a la Diputació, Lídia Aixalà, i l’expresident de la JNC Garrigues i actual gerent del Consell Comarcal, Gerard Aliaga.