COMARCA
- Cervià de les Garrigues , L'Albagés

La defensa de Jordi Cuixart demana imatges del referèndum de l'1-O a l'Albagés i Cervià

Es busquen testimonis del civisme i pacificisme que van imperar aquell dia i es considera que les imatges poden ser clau per a reforçar la defensa dels presos.

(foto: Xavi Minguella)

La defensa jurídica del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida pública en què demana imatges dels col·legis electorals de l’Albagés i Cervià durant el referèndum del passat 1 d’octubre. Concretament, demanen imatges d’aquests dos municipis i de tres més: Ivorra, Soses i Sant Ramon, que es poden enviar a través d’un formulari al web https://usvolemacasa.cat.

La crida s’emmarca en la campanya “Testimonis de la democràcia”, que considera que les imatges que puguin tindre els ciutadans poden ser clau per a reforçar les defenses dels presos polítics en el sentit de mostrar el civisme i pacifisme que van imperar tant en la protesta del 20-S a la conselleria d’Economia com durant el referèndum del dia 1, en contrast amb la violència policial.

Es dona el cas que l’Albagés i Cervià van ser els dos únics llocs de la comarca on va intervindre directament la Guàrdia Civil. Als dos pobles es va optar per no oferir resistència i els agents van poder actuar amb tota normalitat, tot i que es van acabar emportant urnes que no eren les del referèndum. L’actuació policial a l’Albagés i Cervià, en aquest cas dels Mossos d’Esquadra, va suposar també la citació de quatre agents del cos català a Afers Interns per suposada passivitat.