SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges concentra 42 dels 52 nous positius registrats a l'agost a la comarca administrativa

A diferència de la majoria de pobles garriguencs, a la capital s'han disparat els casos en el que portem de mes.

(foto: Xavi Minguella)

L’abril, el maig i el juny van ser mesos relativament tranquils quant a casos positius de Covid-19 a les Borges Blanques, amb 19 de registrats al llarg dels 3 mesos. La situació va començar a canviar al juliol, amb 22 casos, però és en el que portem d’agost que la xifra de contagis ha anat més a l’alça, amb 42 nous positius en només tres setmanes. Això situa les Borges entre els municipis catalans que presenten un índex de risc molt alt, l’únic dels 24 de la comarca que es troba en aquesta situació. Fa un parell de setmanes, la capital garriguenca havia arribat a assolir una taxa de reproducció de 3,5, una de les més altes del país, cosa que va fer que l’Ajuntament iniciés una campanya amb cartells per conscienciar la població de la necessitat de seguir les mesures recomanades. Actualment, la taxa de reproducció ha baixat fins a 1,02 (el virus va a la baixa per davall d’1), però falta incorporar nous positius detectats aquest cap de setmana, cosa que podria fer-la pujar de nou.

L’escenari contrasta amb el de la resta de municipis de la comarca administrativa, molts dels quals no han tingut cap cas positiu durant l’agost. Els que n’han tingut algun són Juneda (2), Vinaixa (2), Castelldans (2) i la Granadella (4), el cas més accentuat, xifres baixes en comparació amb els increments de les Borges Blanques. Dels que es mantenen amb una situació favorable destaquen casos com els Omellons, on fa cinc mesos que no es registra cap positiu, o Cervià i l’Espluga Calba, on fa quatre mesos que no tenen cap cas. Cal recordar que, per qüestions de privacitat, la Generalitat no dona dades de pobles de menys de 200 habitants. 

Torregrossa i Sunyer, brots a la baixa
Fora de les Garrigues administratives, en les darreres setmanes han preocupat dos brots, un a Torregrossa i un a Sunyer. El primer va ser especialment intens al juliol i va motivar que Torregrossa fos un dels municipis on el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) hi fes un cribratge massiu. Van respondre a la crida 154 persones de les 190 citades i van sortir cinc testos positius. Des del 6 d’agost, dia del cribratge, hi ha hagut cinc casos nous, l’últim dels quals fa 10 dies. A Sunyer, municipi que havia aconseguit mantenir-se quatre mesos seguits sense ni un sol cas, es va registrar el primer a mitjans de juliol. Des de llavors han sigut 25 els positius detectats; de l’últim, però, ja fa 20 dies i tot apunta, per tant, que el brot està controlat. Altres pobles de les Garrigues històriques on hi ha hagut algun positiu durant l’agost són Maials (3), Alcanó (2), Torrebesses (2), Llardecans (1) i Aspa (1). A Alfés, Almatret i Sarroca, en canvi, no nhi ha hagut cap.