CORONAVIRUS, SALUT
- ACN/Redacció

El Procicat aprova el tancament de bars i restaurants i la limitació de l'aforament al comerç i la cultura

El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor entre la nit de dijous i divendres si el TSJC ho avala.

(foto: Xavi Minguella)

El Govern ha confirmat que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus. Com havia avançat l'ACN, l'executiu redueix al 30% l'aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos. Bars i restaurants tancaran 15 dies però podran oferir recollida o servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes. Als espectacles culturals, l'aforament serà del 50%. El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor entre la nit de dijous i divendres si el TSJC ho avala.

Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat. Les restriccions inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d'aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s'han d'extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

Al sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. Als centres comercials i establiments amb més de 400 m2 caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades. Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%. També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. En l'àmbit esportiu, la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha remarcat que la incidència de casos és molt baixa, perquè els protocols s'estan aplicant molt bé. Ara bé, ha remarcat que l'objectiu general és que la mobilitat general de la població es redueixi, i d'aquí ve la suspensió de les competicions, que comporten un gran moviment en caps de setmana. En el cas de les Borges Blanques, no només no hi haurà competicions sinó tampoc entrenaments, ja que el consistori ahir va decidir tancar les instal·lacions municipals durant 15 dies.

Entre les restriccions també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins i parcs infantils dels municipis hauran de tancar a les vuit del vespre. Cal recordar que precisament ahir, l’Ajuntament de les Borges Blanques va decidir tancar els parcs infantils a tothora.

No més de 6 persones
El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure. Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic i tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives. En aquest sentit, l’Ajuntament de les Borges també va establir ahir la suspensió de tota activitat cultural que tingués lloc en espais municipals.

Pendents de l’aval del TSJC
Com passa totes les decisions de les comunitats autònomes relatives a restriccions per la Covid, han de tenir el vistiplau judicial abans d’entrar en vigor, cosa que el Govern espera que sigui entre dijous i divendres. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha instat la ciutadania a "reduir al màxim la mobilitat, limitar les relacions i trobades socials i promoure el teletreball en la mesura que sigui possible". "Estem en una situació de risc de rebrot alt i demanem a tothom que limiti els desplaçaments fora del domicili", ha remarcat. "Haurem de fer sacrificis de la nostra quotidianitat. Si no ho fem, les restriccions seran més severes", ha afegit.

Decisions "doloroses"
El Govern admet que el tancament de bars i restaurants és una mesura "dolorosa" i "difícil" pel sector de la restauració, però creu que és "l'única forma de tallar d'arrel un espai on la ciutadania es relaxa en excés i contribueix a la propagació de la pandèmia", ha dit el conseller d'Economia i Hisenda. La bateria de mesures anunciades aquest dimecres, segons Aragonès, són un "pas imprescindible". "Sabem que a la primavera passada vam perdre massa vides i és imprescindible anticipar-se de nou a la segona onada", ha recalcat.

"És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector. Aquest esforç col·lectiu és necessari si no volem arribar de nou al límit del col·lapse del sistema sanitari. Cal actuar ja", ha assegurat. D'altra banda, Aragonès ha afirmat que d'aquí a 15 dies es valorarà la continuïtat de les mesures i es veurà "quines es poden aixecar" o no.

Vergés demana col·laboració a la ciutadania
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut conscienciar la població de la idoneïtat de les mesures i la seva necessitat actual, i no abans ni després. Vergés ha explicat que fins fa dues setmanes es detectaven uns 7.000 positius cada set dies, amb un 6% de positius d'entre totes les PCR fetes, amb una situació més o menys estable. Ara s'ha passat a 12.000 positius els últims dies. “Per això ara cal endurir les mesures, sense arribar al confinament total com a la primavera, ja que les xifres no són equiparables”, ha dit, però creu que si no es prenen ara, es podria arribar a un confinament més dur d'aquí un temps.

Bombolla de convivència o ampliada
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que cal "un canvi de paradigma" en la forma de relacionar-se i desplaçar-se a partir d'ara. "No hem volgut incidir tant en el què sinó en el com", ha dit. En aquest sentit, ha remarcat que tota l'activitat que es faci s'ha de fer valorant desplaçaments que impliquin el menor temps i distància possible. Però "sobretot", ha afegit, cal tenir present "amb qui ens hem de relacionar".

Segons ha explicat, la relació social s'hauria de limitar a la bombolla de convivència -tots els que viuen sota el mateix sostre i els cuidadors- amb una "possible" bombolla ampliada amb persones amb qui hi ha una relació "estable i segura". "El canvi de paradigma de com ens hem de relacionar és el punt més rellevant", ha conclòs.

En relació a les sortides de cap de setmana per marxar a segones residències, Sàmper ha indicat que tot i que el que s'aconsella és reduir els desplaçaments, no estarà prohibit si la unitat de convivència és la mateixa. "No estem fent una llista prohibitiva, si una bombolla de convivència se'n va a una segona residència i no té relació amb altres bombolles ho pot fer", ha apuntat.

Règim sancionador
Davant de possibles incompliments de les restriccions, ha recordat Sàmper, existeix un règim sancionador, que fins ara ha permès tramitar 60.000 denúncies, de les quals ja se n'han cobrat més de 3.000. A tall d'exemple, el titular d'Interior ha apuntat que si una família no fa cas de la nova resolució i dissabte organitza un sopar a casa amb una altra bombolla amb qui "no té res a veure" i un veí avisa els Mossos, poden arribar a caure "sancions importants". La més habitual, ha dit, és de 300 euros, però en cas de multireincidència pot arribar a més de 6.000 euros.

"L'esperit és dissuasori, no recaptatori", ha matisat. Precisament per això, el conseller ha interpel·lat la ciutadania que detecti incompliments que "no tingui cap inconvenient" a comunicar-ho a les forces de seguretat. "És més, els demanem que ho comuniquin", ha assenyalat.