CORONAVIRUS, SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Equipaments municipals tancats durant 10 dies a les Borges pel brot de Covid

Només en els dues últimes setmnes s'han detectat 120 casos positius a la capital garriguenca, en el que és el segon brot més extens de tota la pandèmia.

(foto: Aj. Borges)

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat, mitjançant un decret d’alcaldia, que entre aquest divendres i el dilluns 25 de gener es tanquin els equipaments municipals (culturals, esportius, associatius, expositius) i els parcs infantils, sense descartar que la mesura s’allargui “si els indicadors no milloren”, expliquen fonts municipals. 

La decisió s’ha pres en ple creixement del segon brot de Covid més important al municipi en tota la pandèmia, tal com informava dimarts aquest mitjà, només equiparable a la gran expansió del virus que hi va haver al mes d’octubre. Aleshores, en els primers dies de mes es van registrar 171 casos positius; ara ja se’n porten 120.

L'alcalde de les Borges, Enric Mir, afirma que la decisió s'ha pres “per preservar la salut dels veïns i veïnes del municipi i del personal que treballa als diferents equipaments” i espera “que aquesta petita aturada serveixi per frenar el creixement de la corba". Al seu torn, la regidora de Salut, Ariadna Salla, ha fet una crida a "la tranquil·litat i la responsabilitat dels veïns" i ha insistit que són "mesures preventives que cal adoptar davant la situació crítica actual i que, si totes i tots les complim, en 10 dies quedaran derogades i estarem millor".

Altres mesures incloses al Decret són la priorització de la comunicació telefònica o electrònica amb l’Ajuntament (que no quedarà tancat al públic si aquestes vies no són possibles) i, en cas que fos necessària la celebració d’algun ple extraordinari, es faria a porta tancada.

Així mateix, el concert del grup Buhos, previst inicialment pel 23 de gener amb motiu de la Fira de l’Oli, que enguany es farà de forma virtual, s’ha ajornat fins el 6 de març. “Tot i que les mesures del Procicat permeten dur a terme un concert en les condicions establertes, en el nostre cas particular d'augment de casos, per coherència i responsabilitat, ens veiem obligats a prendre aquesta decisió, malgrat que considerem que la cultura és segura”, han explicat des del consistori. Les persones que ja haguessin comprat l’entrada al concert podran fer-la servir igualment al març i, en cas de no poder assistir-hi, es retornaran els diners. Per fer-ho, cal enviar un correu a acces@oa2produccions.cat.

Testos per entrar a les residències
D’altra banda, el Departament de Salut de la Generalitat ha anunciat avui que es farà un test ràpid d'antígens (TAR) a tots els ciutadans que visitin persones que viuen en centres residencials. Si el resultat del cribratge és positiu, no s'autoritzarà la visita i es derivarà el familiar al seu centre d'atenció primària. Aquesta és una de les novetats del pla per intensificar les mesures per frenar el creixement de contagis de la Covid-19 en aquesta fase d'alta transmissió comunitària. El Departament també ha posat en marxa un cribratge universal amb PCR amb mostra nasal a tots els residents de totes les residències de gent gran o habitatge de persones amb discapacitat amb l'objectiu de poder prendre mesures adients per frenar l'entrada del virus.

Un dels centres residencials afectats aquests dies per contagis de Covid és la residència municipal de Juneda, on hi ha 21 dels 40 residents positius i 18 dels 73 treballadors. És el centre d’aquest tipus actualment amb més casos a les comarques de Ponent, segons informa l’ACN. Altres són la residència per a persones amb discapacitat intelel·lectual SJD d'Almacelles o la residència assistida de Sant Josep-Malpartit, també al Segrià.