ENERGIES
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Juneda posa en funcionament un punt de recàrrega de vehicles elèctrics

El de les Borges, que es va començar a fer l'estiu passat, es considera acabat però està pendent dels últims tràmits administratius abans de ser inaugurat..

(foto: Aj. Juneda)

L'Ajuntament de Juneda ha posat en marxa el punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, situat al carrer Àngel Guimerà, darrere del pavelló poliesportiu. L’aparell disposa de tres preses que permeten la càrrega de dos vehicles de manera simultània i que, segons el model del vehicle i l'estat de la bateria, pot anar dels 20 minuts a les dues hores. Mitjançant un codi QR, es fa la identificació de l'usuari i amb l'aplicació del punt de càrrega se’n fa el control.

Juneda és una de les 19 poblacions de Catalunya que van rebre una subvenció de l’Institut Català de l’Energia (ICaen). L’altra que es va atorgar a les Garrigues va ser a les Borges Blanques. A ajuntaments com els de Vinaixa i l’Albagés, que també l’havien demanat, se’ls va denegar adduint que no eren localitats prou grans ni prou cèntriques. Els ajuts es van resoldre a finals del 2019 i van donar 40.000 euros a les Borges i altres capitals de comarca, així com a poblacions que no són capitals de comarcal com Guissona, Ponts, Alcover o l'Espluga de Francolí. A Juneda, en canvi, l’ajut se li va reduir a 24.750 euros, de manera que bona part de la inversió l’ha hagut d’assumir l’Ajuntament.

El de les Borges, pendent d’estrenar
A les Borges, que sí que va rebre 40.000 euros, el gruix dels treballs d’instal·lació al Passeig del Terrall es van fer entre el juny i juliol de l’any passat, però l’estació no es va arribar a posar en marxa al faltar la línia elèctrica que havia de posar l’empresa subministradora. Aquest mes de març, finalment, el consistori l’ha donat per acabada però encara hi resten les tanques, ja que s’estan ultimant  alguns tràmits administratius per inaugurar-lo oficialment i definir les tarifes i la forma de pagament del servei. Quan l'equip municipal hagi rebut la formació per part de l'empresa, es decidirà si s'opta per emetre una targeta de càrrega que també sigui vàlida per a totes les estacions catalanes adherides a l'Acord marc de mobilitat sostenible de l'Associació Catalana de Municipis o per gestionar les recàrregues a través d'una app mòbil. L'estació té una de 55,4 kW i capacitat per a dos vehicles al mateix temps.