SALUT
- ACN/Redacció

A qui es convidarà per formar part de la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues?

Després de la trobada prèvia d’aquest divendres, s’ha anunciat que la primera reunió d’aquest espai es farà al novembre.

Reunió d'aquest divendres a Lleida, de cara a la futura Taula de la Qualitat de l'Aire. (foto: Anna Berga/ACN)

El Govern, a través del Departament d'Acció Climàtica, preveu constituir el proper mes de novembre la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues, un espai d'informació, participació i consulta que va ser anunciat al gener del 2020 per l’aleshores conseller de Territori, Damià Calvet, arran de les protestes pel projecte de Nova Tracjusa però que no va arribar a convocar mai. La seva successora en el càrrec, Teresa Jordà, va mantenir la promesa però no serà fins un any i mig després de la constitució del Govern que es farà la primera reunió. Entremig sí que es va autoritzar la planta per part de Calvet i es va ratificar per part de Jordà, tot i que conselleria i empresa treballen en un projecte alternatiu, que manté l’ús de residus com a combustible.

A la trobada d’aquest divendres a la seu de la delegació del Govern a Lleida hi han assistit representants de la Diputació, el Consell Comarcal de les Garrigues, l'Ajuntament de les Borges, la Universitat de Lleida, Ipcena, JARC i Unió de Pagesos. Es dona la circumstància que el representant d’Unió de Pagesos, Jordi Armengol, és a la vegada president de Tracjusa i membre de la junta directiva de GAP, l’associació promotora del polèmic projecte.

A la reunió, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha remarcat que la taula no ha de ser un espai de confrontació, “sinó el contrari, un espai d'informació i consulta perquè les institucions puguin prendre posteriorment les millors decisions". Solé ha explicat que l’anàlisi sobre la qualitat de l'aire a la comarca es va allargar fins el passat mes de maig i que aquesta tardor s'acabarà d'elaborar l'informe final, que serà el que es presentarà a la primera Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues, prevista per al novembre.

La Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues la formaran el Govern, a través dels departaments d'Acció Climàtica i de Salut, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de les Garrigues, tots els ajuntaments de la comarca més els de Miralcamp i Torregrossa, Unió de Pagesos, JARC, Ipcena i les entitats La Banqueta i Fem Llavor. Solé, però, deixat la porta oberta a la incorporació de noves entitats, ja que l'objectiu, diu, és que "com més orelles hi hagi, millor".

D’altra banda, la plataforma Aturem la Incineradora ha convocat per aquest divendres al vespre una xerrada a les Borges i per demà dissabte a la tarda una manifestació contra l’ús de residus com a combustible, també a les Borges. Diverses entitats de la zona han animat els ciutadans a participar-hi i formacions polítiques com la CUP hi han confirmat representació, en aquest cas amb la diputada Laia Estrada. A l’últim ple de l’ajuntament de les Borges, l’equip de govern municipal va evitar pronunciar-se sobre aquest conflicte, al·legant que hi ha persones a favor i persones en contra i “creiem que ens hem de mantindre una mica al marge”, va dir l’alcaldessa, Núria Palau. Per la seva banda, ERC de les Garrigues i la federació de Lleida del partit, ha expressat el seu rebuig al projecte, així com els grups municipals Borges per la República i Junts i Juntes per Juneda-AM.