MEDI AMBIENT
- Redacció

Canal Viu habilitarà una casilla com a nou espai de l’aula de natura Núria Borràs

Es tracta d’un dels edificis associats al Canal d’Urgell al pas pel Palau d’Anglesola. El 4 de maig s’hi celebrarà un acte d’homenatge als habitants de les casilles.

La casilla del Palau que es rehabilitarà. (foto: Canal Viu)

La plataforma Canal Viu, que aplega diverses entitats en defensa de les arbredes del Canal d'Urgell i el seu entorn, té previst que la casilla del Subcanal del Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) esdevingui, un cop rehabilitada, un espai per acollir activitats de l'aula de natura Núria Borràs.

L'aula es va crear el 2022 amb aquest nom en record de la jove de Castelldans, resident a les Borges, que era membre de la plataforma i que va morir el 2019 en un accident. Aquell any 2022, a la banqueta de les Borges es va arranjar un espai dedicat a Borràs amb bancs, arbres i un plafó informatiu sobre la fauna de la zona. Tot i que la majoria d'activitats d'educació ambiental de l'aula, sobretot amb escoles, es fan a diversos indrets al llarg de infraestructura hidràulica i el seu entorn natural, la casilla permetrà tenir un espai concret com a seu on fer tallers.

La rehabilitació de la casilla del Palau d’Anglesola, que ara està en fase de redacció del projecte arquitectònic, és fruit de l’acord de la plataforma amb la Casa Canal per intentar recuperar aquests edificis i la previsió és que se’n rehabilitin cinc, amb la col·laboració financera de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, a què pertant el Canal d’Urgell. La intenció és que, un cop arreglats, puguin servir per a usos culturals dels respectius ajuntaments. Una d’aquestes cinc és a les Garrigues, a Juneda.

El pròxim 4 de maig, Canal Viu celebrarà al Palau d’Anglesola un homenatge als habitants de les casilles, en què preveu aplegar unes 30 famílies vinculades a aquests edificis, on vivien els responsables d’un tram de canal. Més enllà de la figura del casiller, l’entitat vol aprofitar per reivindicar també el paper de la dona (els casillers havien d’estar casats per poder accedir a la plaça).