Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

Estudia, ara que pots

Quan estàs estudiant i et queixes de com se'n fa de dur preparar els finals quan arriba la calor o durant les vacances de Nadal és molt típic pensar: "Com m'agradaria treballar, ja". Aquestes paraules màgiques fan que, de sobte, aparegui algú que fa 30 anys que treballa del mateix i et diu: "Aprofita per estudiar ara que pots, que si no te'n penediràs tota la vida".

Això pot generar dubtes existencials al jovent que està estudiant batxillerat, formació professional, una carrera, etc., que es replanteja si ja està fart d'estudiar o no. Hi ha diversos perfils de persona: la que cada any diu que deixa els estudis i l'any següent prova un altre grau, la que diu que farà carrera i màster però després del batxillerat es posa a treballar, la que necessita treballar però s'ho combina amb els estudis...

La qüestió penso que està en què vols ser el dia de demà, no quan has de deixar d'estudiar. Si des que eres una criatura saps que et vols dedicar a la docència estudiaràs magisteri i segur que no t'equivocaràs, però el que sí que és una equivocació és pensar que un dia no podràs estudiar. Les persones més preparades no són les que tenen tres carreres, sinó les que es formen de manera constant, que no deixen mai d'estudiar. És cert que mai tindrem la veritat absoluta, tot i que la formació permanent ens ajudarà a plantar cara a tots aquells reptes que ens planteja la vida.

Així doncs, oblidem-nos del tòpic "estudia, ara que pots", i insistim en l'"estudia sempre, ja que pots".