Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Feliços aniversaris!

Aquest 2018 celebrem el 20è aniversari de la declaració de patrimoni mundial per la UNESCO de les manifestacions rupestres que es troben a l'arc mediterrani de la península Ibèrica. Les representacions llevantines destaquen per "la seva excepcionalitat, el seu valor documental, la imbricació en un paisatge humanitzat, però d'alt valor ecològic i la fragilitat i vulnerabilitat dels jaciments amb pintures". Dels més d'un centenar de llocs inscrits de Catalunya, a les terres de Ponent en trobem més d'una vintena. I d'entre tots ells, destaquem el conjunt de la roca dels Moros del Cogul, un espai que ens permet apropar-nos a l'imaginari dels nostres avantpassats caçadors, recol·lectors i agricultors-ramaders. No obstant això, aquest patrimoni rupestre continua sent un gran desconegut. Aquest fet sembla respondre a diverses situacions, tant de caràcter academicocientífic com politicoadministratiu.

Els estudiosos estem d'acord que una de les millors formes per protegir el fràgil i vulnerable art rupestre passa per convertir-lo en un element d'educació patrimonial. També pensem que cal fer una divulgació responsable que inclogui activitats de sensibilització social que ha de revertir en una millor preservació. Com la Ruta de l'Art Rupestre, un projecte de turisme cultural coordinat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya amb els conjunts d'Ulldecona, muntanyes de Prades i el Cogul, que es podria ampliar amb altres jaciments com Capçanes (Priorat), els Vilasos (Os de Balaguer), les Aparets (Alòs de Balaguer), Antona (Artesa de Segre) i Tivissa, entre d'altres. Només allò que es coneix, es valora i s'estima es conserva.

Si els aniversaris han de servir per recordar d'on venim, celebrar on hem arribat i pensar cap a on volem anar, a les Garrigues estem de doble celebració. Aquest 2018 farà 110 anys que la roca dels Moros es va donar a conèixer al món, i 10 anys que es va iniciar l'adequació del seu entorn amb un centre que permet rebre i acollir els visitants. Així que a celebrar-ho!

Anna Torres