COMARCA
- Juneda

La CUP es posiciona en contra de la construcció d'una incineradora de biomassa a les Garrigues

L'empresa Urgesneda de Juneda, amb la col·laboració de la vasca Sener, ja fa quatre anys que treballen en el projecte d'instal·lar a Juneda una incineradora de biomassa, projecte que actualment es troba en fase d'al·legacions.

L’Assemblea Local de la CUP a les Borges Blanques ha fet públic a través d’un comunicat el seu rebuig a la instal·lació d’aquesta empresa així com qualsevol altra de caràcter contaminant que és vulgui instal·lar a la comarca, en considerar aquesta mena de desenvolupament, contrari a la salut de les persones i lesiva per a un territori que aspira a viure de l’excel·lència en la producció de productes agrícoles de qualitat. “Davant d'aquesta agressió al territori i essent com som contraris a aquest model de creixement il·limitat de les necessitats energètiques, la CUP de Les Borges mostra el seu suport als veïns i veïnes que han mostrat ja la seua oposició a la instal·lació de l’empresa i es posa a la seua disposició, per tal de vertebrar una resposta adient a l’amenaça que se’ns presenta”.

Aquestes paraules arriben pocs dies després que L’Associació de Defensa del Patrimoni Natural “La Banqueta” organitzés, el passat 16 de desembre, conjuntament amb l’entitat ecologista Ipcena una xerrada informativa per tal d’apropar als ciutadans aquest projecte i analitzar-ne els pros i els contres. Van assistir-hi prop de 80 persones i l’acte va comptar amb la presència del metge de família Joan Miquel, el portaveu d’Ipcena Joan Vázquez, el portaveu de la Plataforma opositora a la planta de biomassa del Palau d’Anglesola, Ramon Panades -força similar a la projectada a Juneda- i Joan Solè i Teòfil Camí, ambdós de l’empresa promotora Urgesneda i CB Juneda SL. Mentre que els opositors a la central van posar èmfasi en les repercussions que aquesta pot tenir per a la salut dels veïns de la zona, l’empresa va parlar “de màxima eficiència energètica” i va centrar gran part del seu discurs en la possibilitat d’oferir una alternativa als pagesos amb finques de dubtosa rendibilitat agrícola. Segons Joan Solé “abans de plantar es pot saber el preu al qual es vendrà la producció” qui va remarcar també que no es tracta de transformar els cultius existents sinó de generar una alternativa. La superficie dedicada al cultiu energètic se situaria entre el 5 i 7% de la superfície.

Dades del projecte

La central, ubicada a la partida de les Forques de Juneda (camí de Miravall) ocuparà una superfície de 2,2 hectàrees. Per abastir-la es promourà la plantació de cultius llenyosos de paulònia i xops a la zona en un radi per carretera inferior als 50 km. També està prevista la utilització de biomassa procedent de neteges forestals (fins a un 10%) i la utilització de diferents subproductes d’activitats agrícoles (fins a un 10%). La inversió prevista és d’uns 60 milions d’euros . Es generaran 35 llocs de treball directe i més de 170 indirectes.

Potència neta
16 MW
Plantacions
2.000 ha
Fusta a cremar
125.000 t/any
Consum d’aigua
35.000 m3/any