COMARCA

Estiu amb un sol incendi a les Garrigues, tot i la sequera

(foto: Joan Balcells)

“Aquella dita que els focs s’apaguen a l’hivern, a les Garrigues és una veritat com un temple.” Així resumeix el cap dels Agents Rurals a les Garrigues, Josep M. Baiget, el balanç de la campanya d’incendis d’aquesta temporada, que va del 15 de juny al 15 de setembre, i que a la comarca ha deixat un sol foc, d’afectació no arbrada i causat per un llamp que va quedar latent. Va ser al terme de la Pobla de Cérvoles, el 19 de juny, i no va passar dels 70 m2 gràcies a l’avistament del guaita de la torre que hi ha a la serra de la Llena [v. reportatge a SomGarrigues, núm. 431]. “Gràcies al guaita es va evitar un esclat del foc al migdia i en una zona amb molta massa forestal, de difícil accés i amb un gran potencial de crema”, diu Baiget.

Cap per activitat agrícola
Cada any hi sol haver algun incendi forestal causat per alguna mala praxi en l’activitat agrícola, però aquesta vegada no se n’ha hagut de lamentar cap al secà. Sí que en va haver un a Juneda, però la zona de reg no es considera foc forestal.

Els Agents Rurals atribueixen la disminució d’incendis d’aquest 2016 a diversos factors: les neteges estratègiques que, a instància dels responsables del cos, ha fet Adif als vorals de la línia ferroviària i les millores d’Endesa en alguns trams perillosos del cablejat elèctric, així com un augment de la sensibilitat i la complicitat d’alcaldes i pagesos amb la qüestió dels permisos de cremes de rama. Cada any es donen unes 2.000 autoritzacions a les Garrigues –una de les comarques on més se’n dóna a Catalunya– i si cada pagès fa unes 8-10 fogueres per permís, pot suposar unes 10.000 ignicions. I tot i això, enguany no ha passat res entre el març i l’octubre, que és quan fan falta els permisos, tot i haver estat un dels estius més secs. Sí que hi va haver un parell de focs entre el gener i el febrer a l’Espluga Calba i Juncosa.

Sense flama, el punt feble
Els Agents Rurals es congratulen de la bona sintonia amb la pagesia. “Ja tenen la prevenció bastant coll avall”, diu Baiget, però recorden la importància d’estar alerta sobretot quan al foc ja no queden flames i s’abandona la vigilància. Els incendis provocats per cremes de rama quasi sempre es produeixen per no haver-los apagat bé i a les hores centrals del dia.
L’any passat hi va haver dos focs notables a Cervià i un de 20,5 hectàrees entre els Torms i Juncosa que va ser el de més extensió dels últims deu anys. El 2013 en va haver 20 entre el juny i el novembre, i tots excepte un van tenir la causa en el factor humà.