CORONAVIRUS, SALUT
- Redacció

Les Garrigues viu el període amb més positius de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia

Durant els primers dies d'octubre hi ha un total de 168 casos nous, la majoria dels quals a les Borges Blanques, on hi ha hagut cinc defuncions a la residència de gent gran.

(foto: Xavi Minguella)

Aquest octubre està sent especialment complicat a les Garrigues quant a contagis de Covid-19, fins al punt que el període que va del dia 1 a l’11 acumula un total de 168 casos positius al conjunt dels 34 municipis de l’àmbit informatiu, això és, Garrigues (incloses les Històriques) i Torregrossa. Aquests, però, es concentren a una dotzena de pobles, i especialment a les Borges Blanques, on hi ha 113 dels 158 positius. La capital garriguenca, de fet, presenta un dels índexs de risc de brot més elevats de Catalunya, concretament de 5.120 (es considera molt alt a partir de 200). Així mateix, la taxa de reproducció se situa a 3,46, això vol dir que per cada positiu se n’encomanen més de 3, pràcticament el mateix ritme de contagi que el hi va haver a mitjans d’agost. Atesa aquesta situació, l’Ajuntament de les Borges ha informat que aquest matí es reuniria el Comitè d’Emergència per estudiar possibles mesures. A aquesta reunió, el grup municipal Borges per la República, a l’oposició, ha fet públic un seguit de mesures que hi proposarà, com ara que es demani al departament de Salut la realització de cribratges massius, que es reforci el servei d’atenció domiciliària, que es desplegui la figura de l’agent cívic o que s’habiliti un perímetre d’accés a les escoles lliure de trànsit, entre altres.

Cinc defuncions d’usuaris de la residència
Bona part d’aquestes xifres s’expliquen pel brot que es va detectar la setmana passada a la residència de gent gran, on les proves PCR van donar 34 usuaris positius i 12 treballadors. D’aquests, cinc residents han mort en els últims dies (dos el dia 8, dos el dia 11 i un el dia 12) amb Covid-19 confirmat, segons fonts de la mateixa residència. Ahir, la situació al centre era de 24 usuaris positius i 8 persones amb símptomes compatibles.

Grups escolars confinats
Aquest episodi d’octubre també es fa notar als centres educatius, sobretot a l’institut Josep Vallervú, on justament avui ha començat el confinament de quatre classes (3r B d'ESO, 1r B i 2n A de Batxillerat i 2n del cicle formatiu de Gestió Administrativa) després de l’aparició de positius durant el cap de setmana. D'acord amb el protocol d'actuació que han establert les autoritats sanitàries, aquests grups-classe hauran d'estar confinats durant 10 dies naturales des del darrer contacte amb el positiu per Covid-19. Tal com va succeir amb el primer confinament del centre, que va acabar la setmana passada, els alumnes dels grups-classe implicats seran convocats aviat a l’institut per fer una prova PCR.

També a les Borges hi ha dues classes de 4rt d’ESO confinades al col·legi Mare de Déu de Montserrat, així com els alumnes de 6è de Primària. A Maials continua el confinament d’un dels grups de l’escola, iniciat la setmana passada. Aquests dies, un grup de P4 del col·legi Joan XXIII de les Borges, un de 1r del col·legi Manuel Ortiz de Juneda i un grup de Batxillerat del Josep Vallverdú s’han reincorporat a les aules, després de passar les respectives quarantenes.

Nous positius
A part de les Borges, durant aquests dies d’octubre també han sorgit casos positius a Juneda (22), Torregrossa (8), Cervià (6), Arbeca (4), l’Albi (3), Alfés (3), Almatret (3), Llardecans (2), la Pobla de Cérvoles (2), l’Espluga Calba (1) i Vinaixa (1). No obstant això, només 6 municipis tenen una taxa de reproducció superior a 1, és a dir, que indica que la transmissió del coronavirus va a l’alça. A tota la resta retrocedeix.