MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció / Juneda

L'estació de Juneda, una de les que ha registrat més dies seguits de contaminació atmosfèrica durant l'onada de calor

El punt de vigilància ambiental garriguenc va superar els 50 µg/m3 de mitjana, xifra considerada el valor límit diari, entre l'11 i el 15 d'agost.

Aquest matí, la Generalitat ha donat per finalitzat l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per nivells elevats de PM10 que mantenia actiu des de la setmana passada, ja que s’ha detectat que la presència d’aquestes micropartícules, que augmenten el risc de malalties cardiovasculars i respiratòries, està disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i ja no superen el valor límit diari de 50 µg/m³.

No va ser així, però, els dies anteriors, durant l’onada de calor, quan diverses estacions de mesurament van registrar mitjanes diàries superiors als 50 µg/m³, com és el cas de la que hi ha a Juneda, l’única a les Garrigues. De fet, aquesta va ser una de les tres de Catalunya on la superació dels 50 µg/m³ va ser constant al llarg de cinc dies seguits, de l’11 al 15 de juliol, amb especial intensitat el divendres (64), dissabte (69) i diumenge (62). Les altres dues van ser les de Bellver de Cerdanya i Manlleu. La de Lleida podria ser una altra, ja que en quatre dels cinc dies també va superar el llindar i en un no hi havia dades.

La superació dels 50 µg/m³ de mitjana diària suposa l’activació de l’anomenat nivell d’informació per part de Protecció Civil, a partir del qual es recomana a la població vulnerable que redueixi l’exercici físic intens, especialment a l’exterior. Quan hi ha avisos preventius per contaminació, com va ser el cas, la Generalitat recomana a les administracions locals que n’informin la població amb campanyes de sensibilització i de comunicació intensiva, així com que intentin evitar desplaçaments innecessaris dels treballadors, incrementin el reg de carrers a la matinada i el control d’activitats industrials de competència municipal i suspenguin qualsevol activitat potencialment generadora de pols. A tal efecte, el Govern posa a disposició de les administracions locals un seguit de recursos comunicactius, com bàners i falques de ràdio, per a ser utilitzats en episodis ambientals de contaminació atmosfèrica. 

Malgrat tot, els consistoris garriguencs no en van fer ús ni van emetre cap avís a la població. El grup municipal Borges per la República, a l’oposició, ho va demanar públicament a l’equip de govern de la capital comarcal, però la petició no va ser recollida. L’Ajuntament de les Borges va estrenar el 2015 un blog de Protecció Civil a nivell local per a informar de les diferents alertes que afectessin el municipi, però des de l’octubre del 2020 que no s’actualitza.