MERCATS
- Redacció / Juneda

L'oposició en bloc de Juneda demana la suspensió cautelar del mercat d'andròmines

Amb una moció consensuada presentada a l'últim ple municipal, que no va prosperar pel vot contrari de la majoria de govern.

Visita dels Mossos al mercat, l'any passat, arran d'una queixa del grup Juneda Som Totes. (foto: JST)

Els tres grups polítics que estan a l’oposició a l’Ajuntament de Juneda, Junts per Juneda-AM, Juneda Som Totes i PSC, han demanat a l’equip de govern (JxCat) que suspengui temporalment i de forma immediata el mercadet d’andròmines i objectes de segona mà que es fa els diumenges. La petició es va fer en forma de moció a l’últim ple municipal, celebrat el passat 23 de desembre, on els portaveus dels tres grups van denunciar que s’hagués prorrogat el conveni entre l’ajuntament i els particulars que gestionen el mercat, ja que consideren que, a més d’incomplir-se’n diversos punts, es tracta d’un conveni il·legal.

Entre les queixes que esgrimeixen els grups municipals hi ha “la massificació de vehicles a l'espai de la banqueta, l'acumulació de deixalles, els abocaments de plàstics a la llera del canal i l'incivisme d'alguns visitants que fan les seves necessitats a les immediacions”. Igualment, denuncien que les parades ocupen solars no autoritzats, que la neteja posterior resulta insuficient, que s’hi venen productes que no són de segona mà ni antiguitats i que no hi ha un control del cobrament de la taxa municipal, que la fa el promotor del mercat en lloc de vigilants municipals com sí que es fa al mercat dels dijous. En aquest sentit, Eduard Porta (Junts per Juneda-AM) va assegurar que el conveni “és totalment il·legal” perquè “l’ajuntament no pot delegar en una empresa o un particular el cobrament d’una taxa municipal si no hi ha una concessió d’explotació” i va avançar que el seu grup demanarà un informe de secretaria-intervenció sobre la legalitat del conveni i emprendrà “les mesures legals oportunes”.

La moció va rebre els cinc vots favorables dels tres grups que l’havien acordat però no dels sis de l’equip de govern, que va fer valer la majoria per rebutjar-la. L’alcalde, Antoni Villas, considera que part de les afirmacions són “exagerades” i va explicar que “fa dos mesos que passa una persona amb un camió a recollir la brossa dels contenidors”, que “cada setmana hi ha els Mossos d’Esquadra i que un cas de denúncia de productes robats “va acabar demostrant-se que no ho era”. Villas defensa que s’han tallat més carrers per facilitar l’aparcament i la mobilitat i que l’ocupació recent d’alguns solars es deu a la separació entre parcel·les a què obliga la Covid.

Sobre la legalitat del conveni, l’alcalde explica que “si està equivocat serem els primers a corregir-lo” i que es va renovar “perquè s’acabava i no podíem quedar-nos en fals, fora de normativa”. “A principis d’any ens hem de tornar a asseure i fer-ne un de nou”, afegeix, i recorda que “ja és el que hi havia a Arbeca i el que, abans, hi va haver a les Borges”. Sobre el cobrament de la taxa, l’alcalde afirma que “no volem posar personal de l’ajuntament i haver de pagar hores extra, no sortiria a compte” i argumenta que “aquests mercats, tal com et venen et poden marxar, i volem que no marxi de les Garrigues”. Finalment, recorda que “hi ha molta gent que ho passa malament i hi ha una demanda per comprar oportunitats”. 

A més de la suspensió cautelar, els grups de l’oposició demanaven també que es creés una comissió municipal per organitzar una consulta popular, per analitzar un possible nou emplaçament, un control efectiu i una clara regulació d'aquest mercat i que, anualment, es publiqués un balanç econòmic del mercat per ingressos i despeses.

De les Borges a Arbeca i d’Arbeca a Juneda
El primer mercat d’andròmines i productes de segona mà que hi va haver a la comarca es va establir l’any 2010 al recinte de Masia Salat. Cinc anys després, l'Ajuntament de les Borges en va decretar la suspensió al constatar que no tenia autorització ni llicència i el va traslladar dins el poble, a la plaça Europa, amb el consistori com a titular (i, per tant, receptor de la taxa) però amb gestió privada. Les queixes de comerciants per la venda de material que no era de segona mà, així com les molèsties a alguns veïns van fer decidir el govern borgenc de suspendre'l el 2018, quan es va traslladar a Arbeca.

En aquest municipi es van repetir queixes per sorolls, mobilitat i abocaments, però un grup de veïnes també va impulsar una recollida de firmes per reclamar que es quedés i va rebre centenars d’adhesions. A principis del 2020, l’Ajuntament d’Arbeca va organitzar una consulta ciutadana per si els veïns volien que el mercat continués al poble i 536 s’hi van mostrar a favor i 156 en contra, tot i no ser vinculant al no arribar al 50% del cens. Amb l’esclat de la pandèmia es va suspendre i a la primavera del 2021 es va reprendre, fins que, aquesta tardor, el consistori va decidir suspendre’l definitivament per desacords amb els promotors sobre alguns punts del conveni que s’havien d’esmenar. Un dels punts, precisament, tenia a veure amb el cobrament de la taxa per part dels promotors. Des de llavors, bona part dels paradistes es van afegir al mercat similar que ja es feia a Juneda.