COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

L'Associació d'empresaris de sales de festa posa l'ull ara al Carnaval de les Borges

Una de les festes celebrades al Pavelló de l'Oli (foto: Jordi Miret Ruiz)

Segons informa l'Ajuntament de les Borges, l'Associació Provincial d'Empresaris de Sales de Festa i Discoteques de Lleida ha interposat una denúncia per intentar evitar que se celebri la festa de Carnestoltes prevista aquest dissabte al Pavelló de l'Oli. El motiu que al·legaria l’entitat és que la Comissió de Festes local indica que la festa està oberta a tots els públics i, segons la normativa, els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. Per la seva part, l’Ajuntament ha decidit mantenir la festa al considerar que té tots els permisos en regla i que no hi ha motius per suspendre la celebració, de caràcter popular. 

L’Ajuntament disposa de tots els requisits legals, pla d’emergències, assegurança, etc, però malgrat tot prioritza la seguretat dels assistents per davant de qualsevol consideració, tot i entendre que es tracta d’una festa popular i d’àmbit local. Per això, no ens queda altra opció que respectar la normativa vigent”, declara l’alcalde Enric Mir. “A més, aquesta festa, amb forta tradició al municipi, aplega un bon nombre de joves i la seva celebració al municipi contribueix a evitar riscos i desplaçaments innecessaris a nivell de trànsit”, afirma.

Per la seva part la Comissió de Festes de les Borges demana l’assistència dels joves, a la vegada que mostra el seu desacord en "privatitzar l’entrada lliure a menors en una festa popular".

Es repeteix la història de Juneda
Encara no fa un mes, es va donar el mateix cas a Juneda, quan la mateixa associació empresarial -que no té associats a les Garrigues- va intentar impedir a última hora la celebració de la festa "Pre-Carnaval" que havia organitzat l'associació juvenil Jovent Junedenc. L'accés limitat a majors de 16 anys i la corresponent petició de la documentació a l'entrada va acabar causant una important polèmica entre els assistents, que va obligar l'organització a emetre una nota explicativa en els dies següents i convocar un acte obert per tal d'aclarir totes les posicions.

Sector empresarial i festes populars
No és la primera vegada que des d'algunes associacions empresarials de sales de festa es posa la mirada a les celebracions que molts ajuntaments i entitats juvenils organitzen als seus municipis. Reclamen les mateixes exigències que a les empreses i consideren que les festes populars suposen una competència deslleial. A les Borges mateix, la mort accidental d'una nena de 15 anys a la Festa de Cap d'Any de 2009 que se celebrava al pavelló municipal va fer que la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) aprofités l'ocasió per denunciar l'aleshores alcalde, Miquel Àngel Estradé, i la regidora de festes en funcions, Gemma Farré, per homicidi imprudent. Després de diveros recursos, el jutjat va acabar arxivant el cas l'any 2011.

[podeu llegir l'editorial de l'últim número de SomGarrigues al respecte aquí: /noticies/1904/festes-populars-sota-sospita]