COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges denuncia possibles delictes de la fàbrica d'oliasses

L'alcalde, Enric Mir, atenent els mitjans de comunicació (foto: Ajuntament de les Borges).

L’Ajuntament de les Borges ha traslladat aquest dilluns a la Fiscalia de Lleida una denúncia per possibles delictes urbanístics i mediambientals de l’empresa General d’Olis i Derivats SL, ubicada al terme municipal de les Borges, a la carretera entre Juneda i Castelldans. El consistori creu que l’empresa infringeix la llei pel que fa a les emissions de fums i olors, per la qual cosa se n’ha fet un seguiment diari a través dels agents rurals del municipi, a més de les dades que puguin sorgir de l'estació mòbil que va enviar durant uns dies la Generalitat.

L’Ajuntament, a més, també ha denunciat l’abocament d’oliasses detectat el passat mes de març per la Policia Local en una zona propera a l’empresa, motiu pel qual el consistori va obrir diligències prèvies. I, finalment, l'equip de govern també ha denunciat l'ampliació de les instal·lacions sense la corresponent llicència. Així, l’equip de govern assegura que l’empresa ha dut a terme edificacions noves per 10.000 m² sense llicència municipal i que, malgrat els tres requeriments de paralització, l’empresa ha finalitzat les obres i actualment ha posat les dues noves naus en funcionament. Els responsables municipals descarten qualsevol autorització fins que l’empresa adopti les mesures correctores necessàries per a reduir les emissions de fums i olors.

Historial polèmic
Segons l’alcalde de les Borges, Enric Mir, “era necessari posar en coneixement una situació d’irregularitat pel territori, que ve des de l’any 1996, que podria arribar a ser molt greu pel que fa a tractament de residus, unes notòries emissions de fums i olors a l’atmosfera pendents de certificar, així com pressumptes faltes o delictes urbanístics importants, ja que l’empresa no ha fet cas als diferents requeriments que li hem fet durant el 2012. Davant d’aquests indicis greus de delicte, ens veiem amb l’obligació de presentar denúncia davant de la Fiscalia per ser coneixedors de les infraccions i perquè el jutge dictamini sobre la legalitat d’aquesta activitat”.

Des de fa anys aquesta empresa emet fums i pudors que perjudiquen mediambientalment el territori i que poden repercutir la salut de la població, cosa que denuncien diversos veïns, entitats i partits polítics des de fa mesos. Aquest diumenge mateix, tres entitats van convocar una caminada per la zona, per visualitzar la industrialització creixent d'aquesta zona agrícola. Segons Enric Mir, "la gota que ha fet vessar el got és que, a més de l’impacte ambiental, que era prou important, és un abocament d’oliasses al camp que possiblement també sigui constitutiu de delicte”.

La tramitació ambiental i l’autorització de l’activitat estan ara en mans de la Generalitat, que està analitzant aquestes mostres de líquid recollides a la partida dels Masos per determinar el nivell de contaminació i presentar els resultats davant l’autoritat judicial.