COMARCA

La revetlla de Sant Joan se salvarà de la pluja ‘in extremis’

Celebració de l'Albi, l'any passat / Foto: Ramon Miró

Les hores prèvies a la revetlla de Sant Joan es veuen marcades per les bromes i, fins i tot, algun ruixat. Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, però, apunten a una millora del temps a la comarca a partir del vespre i la nit. Per tant, sembla que hi haurà treva per poder celebrar una nit assenyalada del calendari.
Fogueres enceses amb flames provinents del cim del Canigó, articles pirotècnics de tota mena, les coques, el cava i la música marquen la celebració, retardada, del solstici d’estiu.

Les revetlles populars fan poble
En poblacions com ara Arbeca, Bovera, Cervià, Juneda, l'Albi i les Borges Blanques s’hi han organitzat revetlles populars. A Arbeca començaran a dos quarts de 8 del vespre, a la plaça del Toll i comptarà amb una ballada de sardanes, l'arribada de la flama, la lectura d'un manifest, un sopar i ball de nit amb l'orquestra New York.
A Bovera s'hi ha previst un sopar popular a la Plaça, a dos quarts de 10 de la nit.
Cervià rebrà la flama a tres quarts de 9 del vespre que encendrà la foguera del poble. La revetlla es traslladarà a les piscines amb disco-mòbil. A Juneda els actes estan previstos al carrer de Sant Joan, a dos quarts d'11 de la nit, amb sopar popular i ball.
A l'Albi, la flama del Canigó arribarà a les 8 del vespre de la mà del club ciclista, la rebuda de la qual comptarà amb una cercavila amenitzada per la Tropa Grallera del Caragol fins a la plaça, on s'encendrà una foguera, es llegirà un missatge i els nens i nenes cantaran. El conjunt Magma animarà la nit cap dos quarts de dotze.
Si el temps aguanta, la festa a les Borges començarà a les 6 de la tarda amb l’animació infantil del grup Encara Farem Salat, a la plaça de la Independència. A dos quarts de 9 del vespre, a la placeta del Terrall, hi actuaran els tabalers dels Diables del Grup Recerca. Mitja hora més tard, s’espera l’arribada de la flama del Canigó, a càrrec del grup de motards Fot-li Gas-to, i es llegirà el manifest. A les 11 de la nit, ball amb l’orquestra Glasé i coca i mistela per als assistents.
Per una altra banda, set ajuntaments garriguencs (
Alfés, Almatret, Aspa, Llardecans, Maials, Sarroca i Sunyer) i entitats juvenils locals s'han unit a l'Ancesa Jove, que itinerarà per dotze poblacions. Enguany es farà a Torres de Segre i comptarà amb els concerts de Bonobos, Pepet i Marieta, Tremendos i Dj Nar6 Sound.

Deu ajuntaments de la comarca, a favor que sigui Festa dels Països Catalans
Una desena dels 33 ajuntaments de les Garrigues han aprovat fins ara una moció a favor que Sant Joan sigui declarat com la Festa Nacional dels Països Catalans, segons el recompte d’Òmnium. Una proposta que han seguit 258 consistoris municipal. Els deu ens locals garriguencs que s’hi ha adherit fins ara són l’Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, les Borges, Castelldans, el Soleràs, Sunyer, Torrebesses i Vinaixa.
La iniciativa l’ha assumit enguany l'Espai Mata de Jonc amb la voluntat de revitalitzar-la.