SALUT
- Juneda

Nou episodi de contaminació atmosfèrica per micropartícules

L’estació de mesurament de la qualitat de l’aire que hi ha a Juneda registra durant tot el dia nivells superiors als 50 mg/m3, els més elevats de totes les estacions de Catalunya.

La columna de fum que aquesta tarda sortia de la fàbrica General d'Olis i Derivats. FOTO: Xavi Minguella

Aquest dijous s'ha tornat a viure a la comarca un episodi de contaminació atmosfèrica degut a una elevada presència de micropartícules a l'aire, superior als 50 mg/m3, que és el valor límit de protecció de la salut humana. L'estació de mesurament de la qualitat ambiental que hi ha a Juneda, l'única a la comarca, registra des de les 10 del matí valors d'entre els 52 i els 60 mg/m3, unes dades que al llarg de tot el dia han estat les més altes d'entre totes les estacions mesuradores de Catalunya.

L'episodi ha coincidit amb una emissió de fums més intensa que l'habitual, segons alguns testimonis, de les xemeneies de la fàbrica d'oliasses General d'Olis i Derivats, situada entre Castelldans, Juneda i les Borges, una fàbrica que arrossega un llarg historial d'irregularitats i que és objecte de queixes constants per part de la població de la zona pels fums persistents que en surten i que resulten especialment preocupants en dies d'anticicló, ja que queden estancats a altituds baixes. Es dona la circumstància que aquest matí el Servei Català de Trànsit ha fet desviar cap a la carretera N-240 els vehicles que circulaven per l'autopista AP-2 entre les Borges i Lleida a causa de la intensa boira d'aquest tram, una boira que fa anys que algunes veus, com exalcaldes i entitats, apunten que s'intensifica degut a les emissions d'aquesta fàbrica i de la central termosolar pròxima a la zona.

No és la primera vegada que l'estació de Juneda és la que registra les dades més elevades de micropartícules de Catalunya. El 24 de juliol passat ja ho va ser, amb 53 mg/m3. A mitjans de desembre també es van registrar dos dies seguits de superacions del llindar de protecció de la salut, en aquest cas en el marc d'un episodi de contaminació atmosfèrica a diverses zones del país. El novembre del 2017 es van superar els 50 mg/m3 durant set dies, amb valors de fins a 70 i 80 mg/m3 de mitjana diària i pics horaris de més de 300. Les dades, però, baixaven considerablement els caps de setmana.