MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció

El Govern es desentèn de la Taula de la Qualitat de l’Aire promesa per Calvet fa un any i mig

El departament d'Acció Climàtica no té previst convocar-la. L'aleshores conseller de Territori s'hi va comprometre en diverses ocasions com a resposta a les protestes pel projecte Nova Tracjusa.

Un any i mig després que l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, es comprometés a crear una Taula de Qualitat de l'Aire a les Garrigues, aquesta no només no s'ha convocat  mai sinó que no figura en els plans immediats del Govern. Ho ha confirmat a SomGarrigues el nou departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de qui ara depèn aquest àmbit, que afirma que "en aquests moments no està prevista cap reunió de la Taula de la Qualitat Ambiental de les Garrigues". Segons la conselleria encapçalada per Teresa Jordà, "s'està analitzant la situació de l'aire a diferents punts del territori i, a partir d'aquesta anàlisi, i parlant amb les institucions de cada lloc, es crearan o s'activaran els mecanismes més adients per a l'intercanvi d'informació sobre temes de qualitat ambiental entre els agents implicats", sense concretar cap calendari ni si entre aquests punts analitzats hi ha les Garrigues. Per la seva banda, el Consell Comarcal tampoc té constància de cap moviment al respecte, segons explica el president, Jaume Setó.

Promesa arran de Nova Tracjusa
El primer a assegurar que el Govern crearia aquest òrgan de seguiment, intercanvi d'informació i vigilància de les emissions atmosfèriques sobre la salut -com existeix a altres comarques catalanes- va ser el conseller Damià Calvet el gener del 2020, durant una visita a la Fira de l'Oli de les Borges. Era la resposta a una protesta de la plataforma Aturem la Incineradora de Juneda, que s'oposa a la combustió de residus urbans prevista a la planta de tractament de purins Tracjusa. Calvet va demanar als concentrats que tinguessin "confiança en l'Administració" i va afegir que la Taula serviria per afrontar el projecte Nova Tracjusa "amb ciència i mètode".

El gener del 2021, un any després, l'òrgan encara no s'havia convocat i el departament de Territori assegurava que havien de ser els ajuntaments i el Consell Comarcal els que ho impulsessin, per sorpresa d'aquests. Dos mesos després, i amb el Govern en funcions, la Ponència Ambiental donava l'autorització definitiva per gasificar residus urbans a la planta, cosa que va propiciar que, aquella mateixa setmana, el Consell Comarcal exigís a Territori que convoqués la Taula de manera urgent. Aquest va respondre immediatament que la comarca la tindria, però al maig hi va haver l'acord de govern entre ERC i Junts i la redefinició de conselleries i competències, que han tornat a deixar la Taula al mateix punt mort de sempre.