Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

El menjar de veritat

Els humans hem arribat al segle XXI menjant carn, peix, fruita, cereals, fruits secs, ous, llet... Però des de fa unes dècades, sobretot a partir de la revolució industrial, hem perdut una mica el nord pel que fa a l'alimentació.

Avui en dia, el menjar és més un negoci que una necessitat i, com a conseqüència, les marques d'alimentació d'arreu del món s'han focalitzat a buscar millor preu en lloc de millor qualitat. La prova és als supermercats on, en la majoria d'envasos, a la llista d'ingredients hi diu "oli de palma", "40% de sucre", "estabilitzants", "colorants", "conservants"... que són una pila de substàncies molt barates però que poden ser nocives per a la salut.

Per què ens fa més feliços trobar un paquet de galetes per 1 € que una bossa de festucs per 2,5 €? Pel preu sí, però també perquè el sucre afegit de les galetes és addictiu i secreta hormones que ens fan sentir bé a curt termini. Per això s'ha posat tan de moda el menjar saludable, perquè el curt termini dels ultraprocessats és plaent, però a mitja tarda ja no t'aguantes sense una altra galeta. En canvi, el qui ha menjat els festucs amb mitja bossa ja s'ha saciat prou i té energia pel que queda de dia, i per pràcticament el mateix preu perquè encara li queda l'altra mitja bossa.

A més, el menjar real, de qualitat, sense intermediaris, el tenim a tocar i el podem aconseguir consumint en comerços de proximitat, del poble, de manera que no només el cos se'n beneficia sinó també l'entorn més immediat (en lloc de multinacionals alimentàries) i també el medi ambient pel transport de productes de km 0. El menjar de veritat és, sens dubte, la millor opció.