COMARCA

Quatre vicepresidents per al nou Consell Comarcal de les Garrigues

Moment del ple d'aquest dijous / Foto: A.F-T.

El ple del Consell Comarcal de les Garrigues ha aprovat aquest dijous 23 de juliol que l'ens compti amb quatre vicepresidències, un organisme acostumat a tenir-ne dos. Ha estat amb el vot favorable del grup de Convergència i Unió i l'únic conseller del PSC i el vot contrari d'ERC.

Això, en una sessió que ha transcorregut en un ambient de cordialitat, que ha durat poc més de mitja hora i que no ha causat l'espectació de públic del ple de constitució. Jordi Sarlé Gallart (CDC), alcalde de Vinaixa, era l'únic conseller a qui faltava prendre possessió del càrrec. La promesa seguint la proposta de l'Associació de Municipis per la Independència marca un Consell plenament sobiranista. El ple queda format per un total de 19 consellers i només compta amb dos dones: Anna Feliu (CDC) i Gemma Farré (ERC).

Sarlé Gallart, Setó, Esquerda i Ribalta
El president de l'administració supramunicipal, el junedenc Antoni Villas (CDC), estarà acompanyat del vinaixenc Jordi Sarlé Gallart (CDC), com a vicepresident primer; el florestí Jaume Setó (CDC), com a vicepresident segon; el granyenenc Francesc Esquerda (CDC), com a vicepresident tercer, i el borgenc Jordi Ribalta (UDC), com a vicepresident quart. La junta de govern es completarà amb l'albinenca Anna Feliu (CDC), portaveu de CiU al Consell, i l'espluguenc Josep Cunillera (ERC).
La composició té dos elements remarcables. El primer, un fet potser inaudit a la comarca: l'entrada d'ERC en un equip de govern controlat pels convergents. El segon, el trencament de la federació de CiU pel procés d'independència de Catalunya ha fet que UDC deixi de tenir la presidència del Consell, malgrat que l'acord amb CDC per als ens comarcals i la Diputació ha permès obtenir una vicepresidència, encara que sigui la que fa quatre. Ribalta, a més serà l'únic de la junta que no és alcalde sinó regidor. De fet, la bona sintonia entre CDC i UDC a les Garrigues farà que el grup polític al Consell s'anomeni 'de Convergència i Unió'.
 

Les retribucions
El ple ha servit per aprovar les retribucions. D'aquesta manera, Villas percebrà una retribució bruta anual de 45.000 euros repartits en 14 pagues en règim de dedicació exclusiva. Sarlé, amb una dedicació del 40 per cent, rebrà 18.000 euros bruts anuals mentre que Setó, Esquerda i Ribalta comptaran amb una paga de 5.400 euros bruts anuals per una dedicació del 12 per cent.
En aquest punt, el portaveu d'ERC, Josep Cunillera, ha justificat el vot negatiu perquè “no hem entès per què hi ha quatre vicepresidents” ja que considera que són “massa” i “no ho veiem prou auster”, atès que “encara no tenim el pressupost” del Consell. Pel PSC, Joan M. Simó ha votat favorablement fent constar que “l'austeritat es nota per la reducció de vocals a les comissions però no s'ha reflectit en el nombre de vicepresidències”. Villas ha afirmat que “no parlem de diners” perquè “s'hagués pogut retribuir més” i ha assegurat que “el que vaig demanar als vicepresidents és dedicació i compromís”, alhora que ha demanat temps per demostrar-ho.
ERC s'ha queixat que de l'anterior mandat es manté una major retribució dels consellers a la junta de govern (100 euros per sessió) que per al ple (94 euros). L'assistència a la comissió informativa és de 47 euros, el mateix import que per a la junta de portaveus.
 

Tres membres a cadascuna de les 8 comissions
Aquest mandat cada comissió estarà formada per tres membres, un per cadascun dels tres grups polítics amb representació. El mateix Antoni Villas presidirà la Comissió Especial de Comptes i Hisenda mentre que Jordi Sarlé estarà al capdavent de la de Recursos Humans i Serveis Socials; Anna Feliu a la de Promoció Econòmica, Turisme i Cultura; Jordi Capdevila, a la d'Assistència als Municipis; Jaume Setó, a la de Salut i Medi Ambient; Francesc Esquerda, a la d'Agricultura; Lluís Dalmau, a la d'Ensenyament i Transport, i Jordi Ribalta, a la de Joventut i Esports.
 

Ple cada dos mesos
La sessió d'aquest dijous ha servit per establir la data de les sessions, que es faran el penúltim dijous dels mesos imparells. Fruit d'això s'ha aprovat delegar a la junta de govern les facultats de contractació de funcionaris, d'imprevistos jurídics i d'activar la contractació en un concurs de licitació, un cop la mesa de contractació hagi obert els sobres i hagi puntuat els aspirants.